Σάββατο 14 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η Θεσσαλία «χωρίς ανάσα»!

Το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία - και κυρίως, στους δυο μεγαλύτερους νομούς της περιοχής, τη Λάρισα και το Βόλο - είναι, πλέον, πασιφανές και ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, άμεσος. Τα όρια επιφυλακής έχουν, προ πολλού και επί πολύ, ξεπεραστεί και, ήδη, η ζημιά είναι τεράστια. Τα αιωρούμενα σωματίδια μετάλλων και άλλων επικίνδυνων υλικών και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων έχουν μετατρέψει το αέρα σε δηλητήριο. Τα βιομηχανικά λύματα, τα αγροτικά φυτοφάρμακα και τα σκουπίδια των δήμων έχουν μολύνει το χώμα και τα υπόγεια και επιφανειακά νερά. Η εκτεταμένη ρύπανση δε φαίνεται μόνο στις μετρήσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων, αλλά είναι ορατή και «διά γυμνού οφθαλμού».

Η Λάρισα και ο Βόλος είναι από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις της χώρας σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν στους δυο νομούς ρυπαίνουν ασύδοτα και ατιμώρητα την ατμόσφαιρα. Κεραμοποιίες, όπως η «TERRA AE» στη Λάρισα και άλλες στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα, χρησιμοποιούν, ως υλικό καύσης, το καρκινογόνο πετ - κοκ κι ανάλογα ρυπογόνα υλικά χρησιμοποιούν κι άλλες βιομηχανίες, όπως η «ΑΓΕΤ», η «Χαλυβουργία», η «Ασβεστοποιία» στη Μαγνησία. Ο Πηνειός είναι το δεύτερο πιο μολυσμένο ποτάμι στην Ευρώπη, μετά τον Πάδο της Ιταλίας, καθώς γαλακτοβιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις ρίχνουν λύματα στα νερά του και δήμοι σκουπίδια στις όχθες του. Το έδαφος στην ύπαιθρο είναι «φορτωμένο» με νιτρικά.

Οι ένοχοι του περιβαλλοντικού εγκλήματος στη Θεσσαλία, γνωστοί. Είναι οι βιομήχανοι που, προκειμένου να αυξήσουν τα επιχειρηματικά τους κέρδη, δε διστάζουν να μολύνουν τα πάντα, υποβαθμίζοντας, συνεχώς, το περιβάλλον και δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η εγκληματική δράση τους βρίσκει, τουλάχιστον, την ανοχή - αν όχι και τη βοήθεια - των κυβερνώντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των μαζικών φορέων και των κατοίκων της Λάρισας, η κυβέρνηση, με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργών ΠΕΧΕΔΕ και Ανάπτυξης, έδωσε άδεια στην «TERRA AE» να χρησιμοποιεί για άλλα πέντε χρόνια το δηλητηριώδες πετ - κοκ, ενώ ο Γ. Σουφλιάς, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, δήλωσε πως «δε βλέπει ρύπανση στον Πηνειό»!

Ανάλογη αδιαφορία, που φτάνει στα όρια της πρόκλησης, επιδεικνύουν και οι «αυτοδιοικητικές αρχές» - νομαρχίες και δήμοι - που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο δεν μπαίνουν μπροστά στον αγώνα των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και δεν παίρνουν μέτρα ελέγχου και τιμωρίας των ρυπογόνων βιομηχανιών, αλλά προσπαθούν να κρύψουν, ή να υποβαθμίσουν την οξύτητα του προβλήματος. Οι «τοπικοί άρχοντες», κινούμενοι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, στηρίζουν, άνευ όρων, την «επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα» που προωθεί μια «ανάπτυξη» σε βάρος του περιβάλλοντος. Δε μένει, λοιπόν, παρά η αγωνιστική ενεργοποίηση των Θεσσαλών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που απειλεί, πλέον, την ίδια τη ζωή τους...


Παύλος ΡιΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ