Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μαζί εργαζόμενοι - φοιτητές

Με ορίζοντα την 24ωρη απεργία στις 15 του Φλεβάρη, που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Συντονιστικών Επιτροπών των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, τα ταξικά συνδικάτα έχουν μπει σε τροχιά δράσης μέσα στην εργατική τάξη, με άξονα την υπόθεση της Παιδείας, ενώ συντονίζονται με τους φοιτητικούς συλλόγους και συμμετέχουν στα συλλαλητήρια και σε άλλες εκδηλώσεις - συζητήσεις προβάλλοντας και διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού.

Σε 18 σωματεία, στη Θεσσαλονίκη, έγινε την περασμένη βδομάδα συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο - πλαίσιο για την Παιδεία, διά των οποίων επιχειρείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οργανώνεται πρόγραμμα δράσης των ταξικών εργατικών σωματείων, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μπουν ενεργά στον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Παιδείας. Σηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, πως ο αγώνας για ενιαία, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία είναι αγώνας που αφορά όχι μόνο τη νεολαία, αλλά πρώτ' απ' όλα την εργατική τάξη, κάθε λαϊκή οικογένεια.

Ενα πρώτο γενικό συμπέρασμα από αυτή τη δουλιά των συνδικάτων είναι πως χρειάζεται πλατύ άνοιγμα και συζήτηση σε βάθος με τους εργαζόμενους. Ανοιγμα και συζήτηση για να μάθουν την αλήθεια και να συνειδητοποιήσουν ολόπλευρα τις διαστάσεις του προβλήματος και τη σύγκρουση συμφερόντων που αυτό εμπεριέχει. Από τη μια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που προωθούνται μέσω των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (αναθεώρηση άρθρου 16 και νέος νόμος - πλαίσιο) και από την άλλη η αναγκαιότητα για αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως και οι ανάλογες σε Αθήνα και Πειραιά, αναπτύσσονται και δυναμώνουν σε πολλές πόλεις σ' όλη τη χώρα, χτίζοντας κοινό μέτωπο φοιτητών - σπουδαστών -μαθητών - γονιών - εργαζομένων ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει την εκπαίδευση στις ορέξεις του κεφαλαίου. Ετσι, με σταθερό βήμα χτίζουν τη δική τους συμμαχία ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο, στα νέα βιβλία της αμάθειας κι όλα τα μέτρα που ιδιωτικοποιούν κι υποβαθμίζουν την εκπαίδευση των παιδιών της εργατικής τάξης.

Και αναπτύσσουν τη δράση τους ώστε να συνειδητοποιηθεί πως η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, ως τέτοιο το παλεύουν και το διεκδικούν, ενάντια στην πλήρη εμπορευματοποίησή της σ' όλες τις βαθμίδες. Γι' αυτό και παλεύουν για «αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και ενιαία Παιδεία για όλους». Είναι, επομένως, λαϊκή υπόθεση αυτό το μέτωπο πάλης και η δράση της εργατικής τάξης μέσα από τα συνδικάτα και, ταυτόχρονα, από κοινού με τη νεολαία μπορεί να αποτελέσει το «βαρόμετρο» των εξελίξεων αυτού του αγώνα. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να καθορίσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της Παιδείας αλλά και γενικότερα σε όφελός τους. Οσο δύσκολος και μακρύς κι αν είναι αυτός ο δρόμος για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, άλλο τόσο είναι αναγκαίο να οργανωθεί και να αναπτύσσεται αυτός ο αγώνας μέχρι τέλους. Και μαζί με την ανάπτυξη αυτού του αγώνα να δώσουν πολιτική απάντηση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που προωθούν αυτή την πολιτική, εγκαταλείποντας μαζικά αυτά τα κόμματα.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ