Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Εγκλημα» η μετανάστευση

Ανθρωποι που εξωθούνται από την ασυδοσία του κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη σε άλλους τόπους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διωκτικές αρχές και τυγχάνουν μεταχείρισης ως επικίνδυνων εγκληματιών. Το παράπτωμά τους είναι η αναζήτηση και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Αγοράζουν το όνειρο από δουλεμπόρους, που τους μεταφέρουν στα σκλαβοπάζαρα της Δύσης για να τους πουλήσουν ως φτηνή εργατική δύναμη στις «ανεπτυγμένες οικονομίες»... Η ΕΕ και κατ' επέκταση το ελληνικό κράτος τους βαφτίζουν «λαθρομετανάστες» και προσπαθούν να «αντιμετωπίσουν το φαινόμενο», το οποίο, σύμφωνα και με τον επίτροπο «Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας», Φράνκο Φρατίνι, εντείνεται συνεχώς, πλήττοντας ιδιαίτερα τις χώρες της Μεσογείου - Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα - και χρήζει «σφαιρικής αντιμετώπισης», προκειμένου να «καταπολεμηθεί αποτελεσματικά». Αλήθεια, πώς τις πλήττει; Μετρούν με κόστος τη ζωή τους οι καπιταλιστές; Γι' αυτό τους την τσακίζουν;

Σε αυτή την ...κατηγορία ανήκουν και οι 24 Αφγανοί μετανάστες της Καρύστου, που το Σάββατο το απόγευμα βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, των δουλεμπόρων, που τους πούλησαν τις ψεύτικες ελπίδες, και των λιμενικών, που καταδίωκαν το σκάφος. Αφού ...γλίτωσαν τη ζωή τους, οι λιμενικές αρχές φρόντισαν να τους κάνουν κοινωνούς της ελληνικής φιλοξενίας, κρατώντας τους 12 ώρες καθιστούς κατάχαμα στην προβλήτα της Καρύστου, υπό την επιτήρηση των «οργάνων της τάξης», χωρίς ούτε ένα ποτήρι νερό... Χρειάστηκε η πολιτική παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου Κ. Βρανά και της βουλευτή του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, για να μεταφερθούν οι 22 εξ αυτών στο κέντρο υποδοχής της Χαλκίδας, που επίσης δεν πληρεί τους κανόνες αξιοπρεπούς διαβίωσης και υγιεινής, ενώ δύο παρέμειναν στην Κάρυστο για να παραστούν ως μάρτυρες στον εισαγγελέα...

Η ιστορία της Καρύστου δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, να ταράξει τα ήρεμα νερά της Ελλάδας και του ευρωενωσιακού οικοδομήματος. Αντίθετα, τέτοια περιστατικά σημειώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η αιτία κοινή και γνωστή. Καπιταλιστικά οικονομικά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ξεριζώνουν τους ανθρώπους αυτούς από τον τόπο τους. Η μέθοδος επίσης γνωστή: Επιτήδειοι δουλέμποροι, που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων αυτών, πουλώντας τους το όνειρο ακριβά.

Η στάση της ΕΕ άκρως υποκριτική, καθώς από τη μία ψάχνει τρόπους καταπολέμησης της «λαθρομετανάστευσης» και από την άλλη ευνοεί το δουλεμπόριο, αφού το κεφάλαιο διψά για φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, που θα υποκύπτει χωρίς αντιδράσεις, υπό το φόβο της απέλασης. Σύγχρονοι σκλάβοι, που εξοντώνονται στη δουλιά, για να πεταχτούν ως άχρηστοι, όταν οι δυνάμεις τους τους εγκαταλείψουν. Και μέχρι να τους πετάξουν στα αζήτητα ως άχρηστα αντικείμενα τους κρατούν πάντα σε ομηρία.

Ο τρόπος που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος τους ανθρώπους αυτούς ήταν απόλυτα σύμφωνος με την κατασταλτική του φύση και τις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για τους μετανάστες στα κράτη- μέλη και στους θεσμούς της ΕΕ συνδέεται με την «τρομοκρατία και την ανάγκη αντιμετώπισής της» αλλά και με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνή εργατική δύναμη, γι' αυτό και επιλέγουν πόσους θα ...εισάγουν. Γεγονότα σαν αυτό αποδεικνύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ανύπαρκτα στην ιμπεριαλιστική ΕΕ. Γι' αυτό και η υπεράσπισή αυτών των ανθρώπων είναι υπόθεση πάλης του κινήματος.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ