Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ευρωιμπεριαλιστικά εργαλεία

Ρόλο στην πρώτη γραμμή της ευρωιμπεριαλιστικής πολιτικής, διεκδικεί η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση υπό ελληνική ηγεσία ενός «τακτικού σχηματισμού μάχης» (battle group), δύναμης σε πρώτη φάση 1.200 ατόμων, από Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ετοιμοπόλεμου ευρωστρατού. Η υπογραφή τέθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και η δύναμη, μαζί με άλλες ανάλογες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι έτοιμη για δράση το καλοκαίρι του 2007.

Οι δυνάμεις αυτές εντάσσονται στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας (ευρωστρατός), ενώ η δομή και τη δράση αυτού του μηχανισμού είναι προσαρμοσμένες στο νεοταξικό δόγμα περί «άμυνας», «ασφάλειας», «σταθερότητας» και αντιμετώπισης των «νέων απειλών». Οι «τακτικοί σχηματισμοί μάχης» της ΕΕ, στο όνομα της ψευδεπίγραφης «ανάληψης ειρηνευτικών αποστολών στην ευρύτερη περιοχή», είναι το πρόπλασμα για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωστρατού, που θα υπερασπίζεται και θα προωθεί ανά τον κόσμο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ. Δείγματα γραφής της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας έχουν ήδη υπάρξει με τη συμμετοχή χωρών - μελών της ΕΕ στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει το δόγμα του «προληπτικού πολέμου», γνωστό και ως δόγμα Σολάνα, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2003.

Ειδικά όσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή και εμπλοκή στην υπόθεση του λεγόμενου ευρωστρατού, αυτή συνδέεται με την όλο και πιο βαθιά ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και της «επένδυσης» σε ρόλους χωροφύλακα των λαών. Να σημειωθεί ότι η ελληνική συμμετοχή, γενικά στον ευρωστρατό, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί, θα είναι με δυνάμεις άνω των 6.500 επαγγελματιών οπλιτών, ενώ είναι διαθέσιμα επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, 8 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, 42 μαχητικά αεροσκάφη, 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ» και μονάδες αντιαεροπορικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Ενα προπαγανδιστικό οικοδόμημα για την υποστήριξη της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε στηθεί και πάνω στο θέμα της προστασίας των συνόρων της χώρας έναντι των τουρκικών απειλών. Αλλά με την προώθηση της υπόθεσης του ευρωστρατού, η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ τις υποδομές του οποίου χρησιμοποιεί ο ευρωστρατός, κατοχύρωσε δικαίωμα «βέτο» για τις αποστολές του, θέτοντας έτσι εκτός πεδίου δράσης του το Αιγαίο, την Κύπρο και όποιες άλλες περιοχές κρίνει η Τουρκία. Επομένως, έχει καταρριφθεί και το επιχείρημα των θιασωτών αυτής της υπόθεσης περί προστασίας της χώρας απ' αυτόν τον καθαρά ιμπεριαλιστικό στρατό

Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας ανάπτυξης, που αποτελεί ένα ακόμα εξάρτημα των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Καμία σχέση δεν έχει, βέβαια, με την προστασία των συνόρων των χωρών - μελών, αλλά πρόκειται καθαρά για έναν επεμβατικό - επιθετικό στρατό. Οι «σχηματισμοί μάχης» της ΕΕ και, γενικά, η υπόθεση του ευρωστρατού, αποτελούν απειλή για την ειρήνη, τους λαούς της Ευρώπης και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τους λαούς ενάντια στους οποίους στρέφονται. Ως τέτοιοι πρέπει να αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο της λαϊκής πάλης κατά της ΕΕ και των πολιτικών της εκφραστών στη χώρα μας, έως την ανατροπή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ