Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Με νου και με καρδιά

Μετά από μια προεκλογική περίοδο, όπου κυριάρχησαν, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ο αποπροσανατολισμός, η άγονη σκανδαλολογία, η στείρα πόλωση, τα τεχνητά διλήμματα, οι εκβιασμοί, ήρθε η ώρα της κάλπης.

Οι εκλογές αυτές, λόγω και των ειδικών πολιτικών χαρακτηριστικών τους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μετουσιώσουν οι εργαζόμενοι, την αγανάκτησή τους (από την πολιτική των συνεταίρων του δικομματισμού) σε δύναμη αντίστασης και προοπτικής.

Πριν απ' όλα, να αναλογιστούν την «επόμενη μέρα». Οταν η Νέα Δημοκρατία θα ερμηνεύει το ποσοστό της ως επικύρωση της πολιτικής της και παρότρυνση για τη σκληρότερη εφαρμογή της. Οταν το ΠΑΣΟΚ θα εξηγεί τα δικά του ποσοστά ως δικαίωση του κυβερνητικού του παρελθόντος και λευκή επιταγή για την ολοκλήρωσή του.

Διά πυρός και σιδήρου επιβολή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης, ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Να σκεφτούν ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας για λογαριασμό των εργολάβων και των πολυεθνικών, κάθε λογής επιχειρηματιών και αν πλειοψηφήσουν συνδυασμοί ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ή δήθεν ανεξάρτητοι που προέρχονται απ' αυτά τα κόμματα και εφαρμόζουν την πολιτική τους, όπως και κάποιοι άλλοι ΣΥΝδιαχειριστές ουδόλως θα νοιαστούν για τα λαϊκά προβλήματα. Με τα χαρακτηριστικά αυτά θα ξημερώσει η «επόμενη μέρα» όσο πιο έντονο θα είναι το πρασινομπλέ χρώμα στον εκλογικό χάρτη.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια μια πολύτιμη εμπειρία και θα πρέπει να την αξιοποιήσουν στις εκλογές αυτές. Γνωρίζουν πολύ καλά σε τι αντιστοιχούν οι διακηρύξεις και οι υποσχέσεις των δύο συνεταίρων του δικομματισμού και των εκλεκτών τους στους δήμους και τις νομαρχίες. Και, το σημαντικότερο, έχουν διαπιστώσει ότι βασικές πολιτικές διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υφίστανται. Το κριτήριο της πράξης είναι καταλυτικό για την καταδίκη τους. Ας βγάλουν συμπεράσματα, για παράδειγμα, από τα υποκριτικά «δάκρυα» για τις ζημιές στα λαϊκά νοικοκυριά από τις πλημμύρες, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του Γ. Παπανδρέου που ως περιοδεύοντες θίασοι υπόσχονται αυτά που δεν έκαναν για την αντιπλημμυρική προστασία και ούτε πρόκειται να κάνουν. Αλλωστε, οι υποψήφιοί τους δεν έχουν ανάλογες θέσεις στα προγράμματά τους.

Η αποκτημένη εμπειρία, λοιπόν, είναι ασφαλώς πολύτιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ωστόσο δεν αρκεί, αν δε συνοδεύεται και από ένα γνώμονα που οδηγεί στην απόφαση. Και ο γνώμονας αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των ταξικών συμφερόντων. Δεν υπάρχει κοινό συμφέρον μεταξύ των εργαζομένων και των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι σταθμίζουν τον κάθε υποψήφιο με κριτήριο ποια συμφέροντα εξυπηρετεί με την πολιτική του, με κριτήριο το ποια δύναμη τον υποστηρίζει.

Αύριο, λοιπόν, με το ψηφοδέλτιο των συνδυασμών που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες ριζοσπαστικές, αγωνιστικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν την απάντησή τους. Για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τα λαϊκά συμφέροντα, για δημάρχους και νομάρχες, που θα αγωνιστούν, θα διεκδικήσουν και θα σταθούν με συνέπεια στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ