Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πλήρης ταύτιση

Η προχτεσινή εμφάνιση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και η τοποθέτησή της, μετά από αίτημα βουλευτών του ΚΚΕ, γύρω από τα θέματα της Μέσης Ανατολής, ήταν άκρως αποκαλυπτική για τις επιλογές και τους προσανατολισμούς της κυβέρνησης, για τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν εγκλωβίσει τη χώρα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Βγήκε στο προσκήνιο η πλήρης κυβερνητική ταύτιση, ακόμη και σε επίπεδο φρασεολογίας, με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές.

Πρόκειται για μια αναπαραγωγή της προπαγάνδας που επεξεργάζονται τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Η υπουργός Εξωτερικών λοιπόν, αφού περιέγραψε τη «μετριοπάθεια και τον ρεαλισμό» με την οποία η κυβέρνηση κινήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο, απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει τις βαρβαρότητες που διέπραξε η στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ. Προφανώς ως «μετριοπάθεια» και «ρεαλισμό» απέναντι στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, η Ντόρα Μπακογιάννη εννοεί τις κυβερνητικές συστάσεις, από τις πρώτες μέρες της ισραηλινής εισβολής, προς το Ισραήλ περί μη «υπέρμετρης βίας», που αποτελούσαν μια απλή μετάφραση στα ελληνικά των ανακοινώσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Ως επιστέγασμα αυτών των επιλογών, ήρθε η παραδοχή από την Ντόρα Μπακογιάννη ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Λίβανο, ενόψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν επισκέφθηκε τη Συρία κατόπιν άνωθεν πιέσεων -εντολών. Οι δηλώσεις, είπε, του προέδρου της Συρίας «δυσκόλεψαν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Είναι γεγονός πως αν μια χώρα δε δέχεται να υπακούσει στα σχέδια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, τότε η χώρα αυτή «δυσκολεύει» τους νεοταξικούς σχεδιασμούς και αυτόματα μπαίνει στη μαύρη λίστα και στο στόχαστρο. Να θυμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γιουγκοσλαβία επί Μιλόσεβιτς γιατί «δυσκόλευε» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα Βαλκάνια. Τη βομβάρδιζαν επί 78 μέρες!

Ωστόσο, δεν είναι τόσο θέμα πιέσεων στην κυβέρνηση, αλλά επιλογών και θέσεων. Η κυβέρνηση με όσα είπε η υπουργός Εξωτερικών για τη Συρία, το Ιράν, τη «Χαμάς» που έχει «χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση», τη «Χεζμπολάχ» που «πρέπει να αφοπλιστεί», δεν είναι μόνο ένα φερέφωνο της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστικών κέντρων αλλά και ένας καλός σύμμαχος. Η Ελλάδα, είπε υπερηφανευόμενη, η υπουργός Εξωτερικών, «είναι παρούσα στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, με τη ναυτική συνδρομή της με τη φρεγάτα "Κανάρης"».

Πράγματι η Ελλάδα των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες, είναι συνειδητά παρούσα σε όλα τα νεοταξικά μέτωπα, με στρατό σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν, με πολεμικά πλοία σε Περσικό Κόλπο, Αραβική Θάλασσα και Λίβανο αλλά ακόμα και στην Αφρική με μεταγωγικό αεροσκάφος. Πρόκειται για μια ενιαία ιμπεριαλιστική επιχείρηση επιβολής σε όλο τον κόσμο της νέας τάξης πραγμάτων. Η Ελλάδα επιβαίνει στο ιμπεριαλιστικό άρμα διεκδικώντας ρόλο και μέρος από τη μοιρασιά της λείας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Η πολιτική αυτή καμία σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα και την υπόθεση της ειρήνης. Αποτελεί απειλή για το μέλλον και πρέπει να ανατραπεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ