Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντιλαϊκό παρελθόν

Τα «έργα και οι ημέρες» τους αποδεικνύουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν στους δήμους όπου διοίκησαν. Κι όμως. Αυτοί επιμένουν να ξαναζητούν την ψήφο του λαού για να ...συνεχίσουν. Είναι πολλοί οι πρώην δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που εμφανίζονται ξανά ως υποψήφιοι. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΝ στη Λιβαδειά, Χρήστος Παλαιολόγος, που έβγαινε δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος όμως έχει και ένα πρόσθετο αντιλαϊκό «ατού». Είναι γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Δηλαδή, συμμέτοχος στη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις. Η ΚΕΔΚΕ ήταν αυτή που μαζί με τις κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Εκτός αυτών το «έργο» του «κορυφώνεται» με τις προτάσεις του, μαζί με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Μαζί ζητούν τη μεταβίβαση επιπλέον αρμοδιοτήτων στους δήμους και τη θέσπιση της δυνατότητας να μπορούν να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους. Μετάφραση: «Δικαίωμα» στους δήμους για περισσότερα χαράτσια. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ζητά οι δήμοι να «μπορούν να καθορίζουν και να εισπράττουν φόρους και τέλη πέραν των ανταποδοτικών» (περιβαλλοντικοί φόροι, φόροι επί ακινήτων, κλπ.). Σαν να μην έφτανε που ήδη πληρώνουμε φόρους στο κράτος, ανταποδοτικά τέλη, τέλη για άλλες υπηρεσίες στους δήμους, όπως αθλητικές ή πολιτιστικές, ζητούν κι άλλους φόρους!

Μόλις χτες, στην «Αυγή», ο Χρ. Παλαιολόγος υπεραμυνόταν της θέσης περί «ισχυρών δήμων με οικονομική αυτοτέλεια και αναπτυξιακό ρόλο», παρουσιάζοντας το «όραμά» του για τη Λιβαδειά! Αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε μερικά από τα πεπραγμένα του στο Δήμο Λιβαδειάς στα 14 χρόνια που ήταν δήμαρχος: Το 1996 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης εισάγοντας έτσι την εργασιακή ομηρία και η Λιβαδειά ήταν ένας δήμος - πιλότος για την εφαρμογή τους. «Πρωτοπόρος», δηλαδή, στην εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Θέσπισε δημοτική αστυνομία από το 1998... Κι έπεται συνέχεια.

Στη διάρκεια της θητείας του είχε μειώσει την πάγια κατανάλωση νερού σε κάθε σπίτι από 50 κυβικά σε 30! Μαζί με αυτό επέβαλε τον ανώτατο φόρο «νέων έργων» μέσω του λογαριασμού ύδρευσης. Οι δήμοι είχαν υποχρέωση να επιβάλουν το συγκεκριμένο φόρο από 13% έως 80% επί του αντιτίμου για την κατανάλωση νερού. «Φυσικά» επέλεξε το ανώτατο όριο. Επίσης, μέσω της δημοτικής επιχείρησης για τον Πολιτισμό θέσπισε αντίτιμο στην απογευματινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών της Λιβαδειάς με το πρόσχημα του ...συμβολικού ποσού για τα ...μικροέξοδα!

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μια γεύση από τη «δράση» του μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο οποίος - προφανώς - έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος όσες φορές θέλει. Είναι όμως επίσης δικαίωμα των κατοίκων της Λιβαδειάς να τον καταψηφίσουν για όσα αντιλαϊκά «έργα» έχει κάνει. Γιατί οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν ξεχνούν...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ