Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κοροϊδίας το ανάγνωσμα

Το «μίνι» Ασφαλιστικό εξετάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή ενώ με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού Ν. 3029 (νόμου Ρέππα) και επί το έργον βρίσκεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα προετοιμάσει τις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Με το νομοσχέδιο που εξετάζεται σήμερα η κυβέρνηση θα κάνει άλλον έναν μποναμά στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, οι βεβαιωμένες οφειλές των οποίων ανέρχονται στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι η δεύτερη κατά σειρά χαριστική ρύθμιση της ΝΔ στις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν, με το «έτσι θέλω», τις ασφαλιστικές τους εισφορές, και η τρίτη μέσα σε τρία χρόνια, αν συνυπολογιστεί και η τελευταία ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ.

Και ενώ στους μεγαλοεργοδότες η κυβέρνηση χαρίζει αφειδώς οφειλές, στους εργαζόμενους τους υποχρεώνει να πληρώσουν τα 150 ένσημα προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Μάλιστα, αυτή τη «ρύθμιση» η κυβέρνηση επιχειρεί να την παρουσιάσει και σαν βοήθεια προς τους εργαζόμενους, όταν είναι γνωστό ότι η ΝΔ από το 1992 αύξησε τον αριθμό των ενσήμων σε 4.500 από 4.050 -νόμο που κράτησε σε ισχύ το ΠΑΣΟΚ - για να μπορούν να λαμβάνουν τα κατώτερα όρια της σύνταξης.

Την ίδια στιγμή, δεξιά και αριστερά οι υπουργοί της ΝΔ κοροϊδεύουν προκλητικά τους εργαζόμενους λέγοντας ότι δε θα μειώσουν τις συντάξεις. Κι όμως, αυτός είναι ο σκοπός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και των μελετών που ετοιμάζει. Αλλωστε, τα ίδια στελέχη στη Βουλή έχουν με έμφαση μιλήσει για τις «αδικίες» του συστήματος και για προνομιούχους συνταξιούχους. Επιπλέον, η διαβεβαίωση που δίνεται είναι προκλητική και για τον εξής λόγο: Για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων οι συντάξεις τους είναι τόσο χαμηλές, που το μόνο αίτημα που μπορεί να τίθεται, και μάλιστα επιτακτικά, είναι η γενναία αύξησή τους. Ομως, κάθε μέρα οι υπουργοί της κυβέρνησης αντί να απολογούνται για αυτή την κατάντια βγαίνουν και εκτοξεύουν ρουκέτες ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις.

Αντί να «κρύβονται», που εν έτει 2006 κάτω από 500 ευρώ λαμβάνει σύνταξη το 95% των συνταξιούχων του ΤΣΑ, το 63% του ΙΚΑ, το 56% του ΤΕΒΕ και το 46% του Ταμείου Εμπόρων, θέλουν να το παίζουν και προστάτες του λαού.

Ομως, αυτή η καθημερινή πρόκληση δεν μπορεί να περάσει. Οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ξέρουν καλά πώς τα βγάζουν πέρα. Και οι προπαγανδιστικές κορόνες του κάθε υπουργού δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι σίγουρο ότι, πλησιάζοντας προς τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια εικονική πραγματικότητα. Να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Να πείσει ότι έρχεται ως «μάγος με τα δώρα». Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους σύγχρονους μάγους της παραπλάνησης. Αναλύοντας ψύχραιμα την κατάσταση που βιώνουν, πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να σηκώσουν τον πήχη των απαιτήσεών τους, να οργανώσουν την πάλη τους και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να δώσουν την απάντηση που πρέπει.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ