Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ανέξοδες υποσχέσεις

Σε ανέξοδες υποσχέσεις προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας, προχώρησε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα της αγροτικής συνδιάσκεψης του κόμματός του. Ο Γ. Παπανδρέου, μη έχοντας να πει κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να δελεάσει και να υφαρπάξει τις ψήφους των μικρομεσαίων αγροτών, ξεκίνησε έναν ιδιότυπο πλειστηριασμό, για τις αγροτικές συντάξεις: Από τα 330 ευρώ που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, για κάθε αγρότη, ο Γ. Παπανδρέου ανέβασε την... προσφορά στα 800 ευρώ για το... κάθε ζευγάρι αγροτών. Αυτή ήταν και η πιο εντυπωσιακή «παροχή» του «Γιώργου», γιατί από κει κι έπειτα η ομιλία του σε επίπεδο... υποσχέσεων δεν περιείχε κάτι το δελεαστικό, εκτός ίσως από την πλήρη πρόσβαση των αγροτών στο... διαδίκτυο.

Δε γνωρίζουμε αλήθεια μέχρι πού φτάνουν τα «ψηφιακά» όνειρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αν... οραματίζεται τη δημιουργία του νέου - «High - Tech» - τύπου αγρότη. Γνωρίζουμε όμως τα επίσημα στοιχεία των κοινοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία: Στη διάρκεια 1980 - 2000 (διάστημα κατά το οποίο το ΠΑΣΟΚ σχεδόν μονοπώλησε τη διακυβέρνηση της χώρας, με τον Γ. Παπανδρέου σε κεντρικές κυβερνητικές θέσεις) περισσότερα από 160.000 αγροτικά νοικοκυριά με γη μέχρι 50 στρέμματα, εκδιώχτηκαν από το αγροτικό επάγγελμα. Κοινώς ξεκληρίστηκαν. Επίσης, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το έτος 2004, το 34,9% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Φυσικά και τα νούμερα αυτά διαρκώς αυξάνονται χάρη στην αντιαγροτική πολιτική που με συνέπεια ασκούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, την ίδια στιγμή που στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων που ξεπερνούν τα 1.000 στρέμματα έχουν υπερτριπλασιαστεί...

Ακριβώς σ' αυτό το σημείο εστιάζεται και όλη η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της αγροτικής οικονομίας: Την άμεση εκδίωξη όλων των μικρών και φτωχών αγροτών από το αγροτικό επάγγελμα και τη συγκέντρωση της γης τους στα χέρια των λίγων νεοτσιφλικάδων, για τους οποίους κυριολεκτικά «δουλεύουν» τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, αφού έτσι προστάζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Σ' αυτή την προοπτική ωθεί η πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ, με την οποία συμφωνούν και την οποία ακολουθούν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τώρα αν τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας το επόμενο διάστημα κατά πώς το συνηθίζουν, επιδοθούν στο γνωστό παιχνίδι του πλειστηριασμού ή αλλιώς του... «παπά», τάζοντας ο ένας 20 και 30 ευρώ παραπάνω από τον άλλο, ελάχιστη σημασία έχει. Το κύριο είναι ότι οι μικροί και φτωχοί αγρότες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα «χαρτζιλίκια» που τους υπόσχονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και με τον ενωμένο αγώνα τους, μέσα από τις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος, με την ΠΑΣΥ, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Αλλά αυτό απαιτεί και πολιτικό αγώνα, μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, για αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων, καταδικάζοντας και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ως προϋπόθεση για την προοπτική του διεκδικητικού αγώνα τους που πρέπει να έχει την ανατροπή της ΚΑΠ, στόχος που απαιτεί την ανατροπή της εξουσίας της πλουτοκρατίας.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ