Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «νέα στρατηγική» του ΠΑΣΟΚ

Μετά τα «Ιμια», τη «Μαδρίτη», το «Ελσίνκι», το πλήθος των συμφωνιών με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όλα «έργα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - συνέχεια αυτών της ΝΔ - με τα οποία εκχωρήθηκαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, ήρθε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια, να προτάξει την ανάγκη να χαράξει η χώρα «μια νέα στρατηγική» που θα «εγγυάται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»!

Αυτή η «νέα στρατηγική» που προσπαθεί να πλασάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον ελληνικό λαό, δε διαφέρει σε τίποτα από τη στρατηγική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και είναι απόλυτα υποταγμένη στη λογική της εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Κάτι που ομολόγησε και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη «νέα στρατηγική», τονίζοντας: «Υπάρχει αυτός ο δρόμος. Το ξέρω από την εμπειρία μου και από τις πρωτοβουλίες μου»! Πράγματι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πλούσια «εμπειρία», αφού ήταν υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τις συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, αναγνωρίζοντας «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και «συνοριακές διαφορές» ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο ίδιος, επίσης απέκτησε τεράστια εμπειρία όταν ασκούσε κάθε είδους πιέσεις στον κυπριακό λαό για να αποδεχτεί το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν».

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ακολουθεί την ίδια πολιτική, τα ζητήματα του Αιγαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τα έχουν εντάξει στη λειτουργία και δράση των «ευρωατλαντικών» ιμπεριαλιστικών κέντρων, με τα οποία συμφωνούν και στα οποία δρουν ενεργά. Αυτό που σήμερα επιζητούν είναι να υφαρπάξουν τη λαϊκή συγκατάθεση και να «νομιμοποιήσουν» στις συνειδήσεις του λαού το καθεστώς που έχουν φροντίσει να διαμορφώσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου βγήκε πρώτος των πρώτων να «ασπαστεί» τις προτάσεις του Κ. Στεφανόπουλου και να ταχτεί ανεπιφύλακτα υπέρ της παραπομπής στο Δικαστήριο της Χάγης «για την επίλυση του οποιουδήποτε προβλήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οτι αμέσως μετά κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα «νέο Ελσίνκι» και μόλις χτες, σε ταύτιση με την υπουργό Εξωτερικών, να κάνει λόγο για μια «νέα στρατηγική» που πρέπει να προχωρήσει μέσα σε κλίμα γενικότερης πολιτικής συναίνεσης.

Αυτή η κοινή σύμπλευση των εκπροσώπων του δικομματισμού, με φόντο το δικαστήριο της Χάγης, πρέπει να ανησυχεί τον ελληνικό λαό. Δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τους ισχυρισμούς του Γ. Παπανδρέου ότι η «νέα στρατηγική θα ανοίξει ορίζοντες για ειρήνη και συνεργασία». Τα ίδια υποστήριζε και όταν, σαν υπουργός Εξωτερικών, έπαιρνε πρωτοβουλίες για τη «βήμα προς βήμα προσέγγιση» των δυο χωρών. Πρωτοβουλίες που βέβαια είχαν στον πυρήνα τους την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, η οποία μέσα σε ένα δήθεν κλίμα «καλής γειτονίας», διεύρυνε τις «δουλιές» της.

Ο λαός μας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι και η «νέα στρατηγική» του ΠΑΣΟΚ είναι ενταγμένη στους γενικότερους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου και άρα επικίνδυνη. Ειρήνη, σταθερότητα και υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει μόνο αν τη «στρατηγική» τη χαράξουν οι λαοί σε αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική που προασπίζει τα συμφέροντα της «ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ