Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Υποθηκεύουν το μέλλον των νέων

Θέλουν στη δούλεψή τους νεανικά και φτηνά εργατικά χέρια, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράριο, με χαμηλά μεροκάματα, που θα τους απασχολούν «προσωρινά» ή «μερικά», χωρίς να έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν, χωρίς ...φωνή. Αυτές είναι οι απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών. Και οι πολιτικοί εκφραστές τους σπεύδουν να τις υλοποιήσουν, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων!

Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν έφερε νομοσχέδιο με τον τίτλο «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης», που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους μέχρι 26 χρονών και να τους απολύουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, τα πρώτα δυο χρόνια. Στην Ελλάδα, παραμονές των βουλευτικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου από το Λαύριο πρότεινε τετράχρονη ανασφάλιστη, «μαύρη» εργασία για όλους τους νέους απόφοιτους Λυκείου και ΤΕΕ μέχρι 25 χρονών και μέχρι 29 για τους απόφοιτους ΤΕΙ και ΑΕΙ. Πάνω στο μοντέλο του «απασχολήσιμου», που επάξια υλοποίησε ο Κ. Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε και αυτό του ανασφάλιστου εργάτη, για να έρθει λίγους μήνες αργότερα να προσθέσει και του «προσωρινά» εργαζόμενου, προτείνοντας παράλληλα οι αμοιβές να μην υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Τις πρόσφατες προτάσεις του ΣΕΒ για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους νομούς με μεγάλη ανεργία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να τις προωθήσει με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, διευρύνοντας το αντεργατικό τους περιεχόμενο. Συνεχίζοντας στο δρόμο των προκατόχων της, ενισχύει τη «μερική» απασχόληση, προσφέρει στους κεφαλαιούχους επιδότηση της απασχόλησης κλπ.

Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον των νέων ανθρώπων, ανοίγουν συγχρόνως το δρόμο για ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλες τις ηλικίες των εργαζομένων. Είναι ενταγμένες στην προώθηση των «κατευθύνσεων» της «στρατηγικής της Λισαβόνας». Το νομοσχέδιο λοιπόν του «δεξιού» Γάλλου πρωθυπουργού, οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» και οι νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν κοινό παρονομαστή: Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεγελαστούν πιστεύοντας ότι τα μέτρα αυτά θα μειώσουν την ανεργία. Γιατί θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ανάπτυξη που συνδυάστηκε με την «απογείωση» της ανεργίας και την παράλληλη καθήλωση των μισθών.

Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε τέτοιες αντιδραστικές προοπτικές. Μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή εργασία, με μισθούς που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Μέσα στα πανεπιστήμια να ενισχύσουν τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και να απαιτήσουν Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Χρειάζεται οργανωμένος ταξικός αγώνας για να μη δώσουμε το δικαίωμα στο κεφάλαιο να μας «ανακυκλώνει», αρμέγοντας όλο και περισσότερο από το δικό μας ιδρώτα. Μα χρειάζεται και αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Οι τοπικές εκλογές είναι ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση με την αποφασιστική ενίσχυση των συνδυασμών συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ με τις άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ