Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο προσανατολισμός...

Τα πρώτα σημάδια που προσδιορίζουν τον προσανατολισμό της μάχης των τοπικών εκλογών από τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους που στηρίζει το ΚΚΕ χαράσσονται μέρα με τη μέρα στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική. Μόλις προχτές, δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» για τα ζητήματα Υγείας και Πρόνοιας, ενώ ήδη, από την περασμένη Τρίτη, έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε νοσοκομεία. Κορύφωση της καμπάνιας για την Υγεία η 7η Μάρτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη φορέων για το θέμα.

Καθώς ξεδιπλώνεται αυτή η σημαντική δραστηριότητα, τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ αρθρώνουν τον γνωστό ...«αυτοδιοικητικό» λόγο περί «τοπικών κοινωνιών» και «κοινωνιών πολλών χρωμάτων...», ενώ ταυτόχρονα τα οράματά τους προσανατολίζονται σε επιλογές «εκλεκτών» υποψηφίων - αγαπημένων των «λάιφ στάιλ» περιοδικών και τηλε-ταβερνείων... Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν ξεκάθαρα να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από το κύριο. Οτι, δηλαδή, στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση το κριτήριο ψήφου για τον καθένα πρέπει να είναι τα προβλήματά του. Η ανεργία, η φτώχεια, τα μεροκάματα και οι συντάξεις πείνας, η λιτότητα, τα προβλήματα στην Υγεία, την Παιδεία, το πρόβλημα της λαϊκής στέγης, το κόστος της γης, τα προβλήματα που σχετίζονται με τις υποδομές κ.ά.

Για παράδειγμα: Ο ψηφοφόρος μπροστά στην κάλπη πρέπει να λάβει υπόψη του τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Τις ελλείψεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που οδηγούν τους ασθενείς σε τεράστιες λίστες αναμονής και στον ιδιωτικό τομέα. Το γεγονός ότι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο υπάρχουν ασθενοφόρα, αλλά δεν υπάρχουν οδηγοί, ότι το 30% των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο δεν καλύπτεται και το ότι δε λειτουργούν 2 χειρουργεία γιατί λείπουν 10 νοσηλευτές είναι ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την ψήφο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Αλλωστε, πολλοί δήμοι ρίχνουν μπόλικο «νερό στο κρασί» της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και Πρόνοιας και συμβάλλουν στην ακύρωση της όποιας κρατικής ευθύνης υπάρχει στην παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των δήμων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ επιβάλλουν φόρους και τέλη για να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες (π.χ. παιδικοί σταθμοί, υπηρεσίες για ΑμΕΑ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.ά.) εκμεταλλευόμενες τις ελλείψεις που προαναφέραμε.

Εκτός από το ζήτημα της Υγείας και Πρόνοιας, που τώρα βρίσκεται στην αιχμή της προεκλογικής δουλιάς, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι, που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η «Κομμουνιστική Ανανέωση» και η «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών» πανελλαδικά, θα δώσουν το επόμενο διάστημα τη μάχη και σε άλλα πεδία κρίσιμα και ζωτικά για τους εργαζόμενους. Γιατί μέσα από την πολιτική μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να γίνει ένα βήμα ώστε τα λαϊκά στρώματα να αποχωριστούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να αποδοκιμάσουν τους ΣΥΝεταίρους τους στους δήμους και τις νομαρχίες όλης της χώρας.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ