Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οταν το κράτος τρομοκρατεί

Απαγωγές μεταναστών, υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αποφάσεις της ΕΕ για ενίσχυση των υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής, στρατόπεδα της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες, καθημερινά κρούσματα τρομοκρατίας σε βάρος πολιτών Ελλήνων ή αλλοδαπών. Το περιβάλλον αυτό «γέννησε» τον τρόπο που αστυνομικοί της Ασφάλειας την περασμένη Τρίτη «επισκέφτηκαν» δυο πολίτες «δι' υπόθεσίν τους»... «Πολιορκούν» το διαμέρισμα της Πίτσας Σπανού, στελέχους του ΚΚΕ, και απαιτούν να τους ακολουθήσει στην Ασφάλεια για να της υποβάλουν ερωτήσεις για την κόρη της. Οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν έδειξαν κάποιο νόμιμο έγγραφο - που προφανώς δεν είχαν - αλλά έγιναν απειλητικοί, όταν αρνήθηκε επειδή δε νομιμοποιούνταν οι αστυνομικοί να το κάνουν, χτυπώντας την πόρτα του διαμερίσματος και θορυβώντας για να τους ανοίξει. Τα ίδια είχαν κάνει προηγουμένως στο διαμέρισμα της κόρης της, απειλώντας ότι θα φέρουν κλειδαρά ή θα σπάσουν την πόρτα.

Οι αστυνομικοί, δρώντας σ' ένα πλαίσιο που μπορεί να χαρακτηρίζει τον καθένα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του ως ύποπτο «εγκληματία», έκαναν αυτό που τους επιτρέπεται από τις νέες πρακτικές που έχουν εγκαινιάσει οι διωκτικές αρχές τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας. Δηλαδή, να τρομοκρατούν ωμά, καλλιεργώντας μαζικά την ψυχολογία του φόβου, ώστε να εμποδίζουν τις αγωνιστικές διαθέσεις να εκφραστούν με συμμετοχή στη μαζική λαϊκή πάλη. Είναι γνωστό ότι από το 2004 και το 2005 που εφαρμόζονται οι αστυνομικές δράσεις τύπου «Πόλις», αλλά και αυτές του ελέγχου των πλατειών και των ελεύθερων χωρών, 226.776 πολίτες έχουν ελεγχθεί ή προσαχθεί στα αστυνομικά καταστήματα. Περίπου 30.000 αστυνομικοί διατέθηκαν σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Οποιος κινεί την υποψία στο αστυνομικό όργανο, ελέγχεται για την παρουσία του στον τόπο όπου έχει στηθεί το μπλόκο. Τα προγράμματα αυτά της Αστυνομίας στόχο έχουν να συνηθίζουν τους εργαζόμενους στην ιδέα πως τα κατασταλτικά μέτρα και η αύξηση, ποιοτική και ποσοτική, των κατασταλτικών μηχανισμών είναι ωφέλιμα, γιατί ενισχύεται η ασφάλειά τους.

Οι πρακτικές αυτές είναι το αποτέλεσμα της αναβάθμισης και ενίσχυσης του ρόλου των κατασταλτικών μηχανισμών στις κοινωνίες των χωρών - μελών της ΕΕ, που έχουν αποφασιστεί στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Μέθοδοι που καταπατούν ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, που ορισμένα από αυτά είναι κατοχυρωμένα σε Συντάγματα και Δικονομίες. Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, τρομοκρατούν όσους εργαζόμενους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός στόχος των αστυνομικών πρακτικών.

Η αντίδραση των δύο «πολιορκημένων» ήταν άμεση: Η δημόσια καταγγελία του περιστατικού. Κάθε πολίτης πρέπει να καταγγέλλει τέτοια συμβάντα και τους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς που τα δημιουργούν. Να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, και ατομικά, αλλά, κυρίως, συλλογικά με το μαζικό αγώνα για διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών, στηρίζοντας ανάλογες πρωτοβουλίες όπως της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για την πάταξη των φαινομένων κρατικής «εγκληματικότητας»... Αλλά η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες πρέπει να συνδέεται με τον αγώνα αποδυνάμωσης της κατασταλτικής πολιτικής και των κομμάτων της πλουτοκρατίας που την εφαρμόζουν μέχρι την κατάργησή τους. Να απαντήσουν πολιτικά, εγκαταλείποντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ