Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο ευρωχαφιεδισμός σε δράση

Η χτεσινή συγκατάθεση της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην καθολική παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών, με την έγκριση του σχεδίου οδηγίας, που προβλέπει τη διατήρηση των στοιχείων των τηλεφωνικών κλήσεων, των γραπτών μηνυμάτων, καθώς και των επισκέψεων στο διαδίκτυο και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, ενισχύει την περιστολή, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, βασικών ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του πολέμου κατά του «εσωτερικού εχθρού», του «εχθρού λαού», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τον πραγματικό χαρακτήρα και τη στρατηγική του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου αυτού, που είναι η καθυπόταξη των λαών. Θέλουν ανθρώπους, συνολικά λαούς και κοινωνίες, τρομοκρατημένους, ανασφαλείς που θα αισθάνονται ότι από παντού ελέγχονται και τελικά θα είναι ευάλωτοι και υποταγμένοι στις διαθέσεις της πλουτοκρατίας.

Η εξουσία των μονοπωλίων, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη των πολιτικών της στόχων, δε διστάζει να τσαλαπατήσει κατακτήσεις των λαών στο πολιτικό σύστημα της αστικής δημοκρατίας. Αλλωστε, η αστική τάξη στην εποχή του ιμπεριαλισμού έχει περάσει ολοκληρωτικά στην ανεπίστρεπτη αντίδραση. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω οδηγία αλλά και με το πλαίσιο που έχει οριστεί από τους διάφορους τρομονόμους, παύει να ισχύει η βασική αρχή του δικαίου, σύμφωνα με την οποία «ουδείς ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίου» και αντικαθίσταται από την αρχή ότι «οι πάντες είναι ύποπτοι», γι' αυτό και οι πάντες παρακολουθούνται σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους, για όποια χρήση προκύψει η ανάγκη. Επίσης, καταλύεται και η αρχή του απορρήτου των επικοινωνιών, πράγμα που, σύμφωνα με το προ των τρομονόμων αστικό νομικό πλαίσιο, μόνο υπό συνθήκες πολέμου μπορεί να παραβιαστεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην οδηγία αυτή «τα εγκλήματα», για τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν τα υλικά της καταγραφής των τηλεπικοινωνιών, καθορίζονται από τα κράτη-μέλη, αρκεί να χαρακτηριστούν ...«σοβαρά» και παραδίδονται προς χρήση στις διωκτικές αρχές μέσω μιας τυπικής διαδικασίας χορήγησης δικαστικής άδειας. Μένει έτσι ανοιχτό το πεδίο, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για περιορισμό κάποιων δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά για πλήρη κατάργησή τους. Μάλιστα, η επεξεργασία των στοιχείων, δηλαδή των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, της ίδιας της ιδιωτικής τους ζωής, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθεί και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε με βάση τους εμπορικούς κανόνες να καλυφθεί το σχετικό κόστος.

Πρόκειται για μια ακόμα σελίδα στη «μαύρη βίβλο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου καθρεφτίζεται ο πραγματικός χαρακτήρας της, ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση και διεύρυνση της κυριαρχίας του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που δεν εναρμονίζονται με τη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού. Που αμφισβητούν το καπιταλιστικό σύστημα και την άθλια πραγματικότητα που διαμορφώνει για τους εργαζόμενους και το αντιπαλεύουν. Η ανάγκη αντίστασης, απειθαρχίας και ανυπακοής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην εξουσία σε κάθε κράτος-μέλος της, έως την ανατροπή τους, προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική. Για το λαό μας η ανάγκη πολιτικής καταδίκης της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), που ενώ έχουν αποδεχτεί πλήρως τη στρατηγική της ΕΕ, εμφανίζονται να αμφισβητούν υποκριτικά τα επιμέρους μέτρα, αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την εναντίωση στην τρομοκρατία του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ