Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σκάνδαλο η πολιτική για τη στέγη

Ποιο είναι ακριβώς το σκάνδαλο για το οποίο υποτίθεται ότι η εργατική τάξη πρέπει να χάσει τον ύπνο της παρακολουθώντας μεταμεσονύκτια κάποιον από τους «Ζορό» να παλεύει, δήθεν, να καθαρίσει τις κοπριές; Αν πιστέψουμε τις εφημερίδες και τις αντίστοιχου προσανατολισμού ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, ένα τέτοιο φοβερό σκάνδαλο αφορά στο αν ζήτησε μίζα ο πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αν στη συνέχεια θίχτηκε ένας βιομήχανος και ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον αρμόδιο υπουργό να παραστήσει τον αρχάγγελο της κάθαρσης.

Κι όμως, όλο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φούσκα! Στάχτη στα μάτια των εργατών για να συνεχίσουν να είναι πελάτες της ΝΔ σήμερα, όπως χτες του ΠΑΣΟΚ, πάντα πελάτες των εμποροσπιτάδων και των τραπεζών, αιώνια θύματα του κάθε Λάτση σήμερα, όπως χτες του Μπολτζή.

Εξηγούμαστε: Σκάνδαλο είναι η ίδια η αντιμετώπιση του «σκανδάλου», αλλά και κυρίως ο ίδιος ο ΟΕΚ και η πολιτική για τη στέγη, ανύπαρκτη παντελώς ως πολιτική για τη λαϊκή στέγη. Οι μίζες και οι σχετικές «αποκαλύψεις» δεν είναι κάτι που έσκασαν ξαφνικά. Ολες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν σαν χωράφι τους έναν Οργανισμό, στο ταμείο του οποίου οι εργάτες και μόνο οι εργάτες συνεισφέρουν. Αυτό το χρήμα, που είναι απόλυτα μόνο εργατικό, θρέφει εμποροσπιτάδες, θρέφει τράπεζες, θρέφει «Λάτσηδες» και Εμφιετζόγλου. Και βεβαίως εξασφαλίζει ψήφους για τους νταβατζήδες που πουλάνε εκδούλευση στον εργάτη με το δικό του χρήμα.

Κι έτσι οι εργάτες που πληρώνουν μια ζωή για την πιθανότητα να αποκτήσουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους καταλήγουν να τρώνε κατακέφαλα την κεραμίδα.

Δεν πρόλαβε να ξεχαστεί το γεγονός ότι τα σπίτια στο Ολυμπιακό Χωριό θα πληρωθούν από τους εργάτες προς 2.000 το τετραγωνικό, όταν το μέχρι τότε κόστος κατασκευής από τον ΟΕΚ δεν ξεπερνούσε τα 450 ευρώ. Νέα κεραμίδα σκάει στην Κοζάνη, όπου οι αγορές οικοπέδων του ΟΕΚ για τις νέες κατοικίες παραπέμπουν σε τελική τιμή διαμερίσματος, τέτοια που να αντιστοιχεί στο Κολωνάκι! Και για να μη μείνει κανένας παραπονεμένος, ο ΟΕΚ θα χρηματοδοτήσει, πάντα και μόνο με λεφτά εργατών, με 2 εκατομμύρια ευρώ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας. Ασφαλώς δε θα μείνουν παραπονεμένοι ούτε οι εμποροσπιτάδες. Αντί ο ΟΕΚ να κατασκευάσει δικά του σπίτια, θα αγοράσει έτοιμα 3.000. Με την αυτονόητη βέβαια εκτίναξη της τιμής.

Τέλος σ' αυτού του είδους τα σκάνδαλα δεν μπορεί να υπάρχει, όσο κουμάντο δεν κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Δεν έχει περάσει μήνας από τη μέρα που η Ομοσπονδία Οικοδόμων τόνιζε με αφορμή την παραχώρηση οικοπέδου του ΟΕΚ στον Λάτση: «Καλούμε τους εργαζόμενους να κατανοήσουν ότι όσο ο Οργανισμός θα λειτουργεί σαν μάνατζερ του κεφαλαίου διαχειριζόμενος τα χρήματα των εργαζομένων για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη του, όσο θα λειτουργεί σαν παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης, όσο η κατοικία θα αποτελεί εμπόρευμα, τόσο θα απομακρύνεται το όνειρό τους να την αποκτήσουν».

Που σημαίνει πρακτικά ότι αντί να γουρλώνουν τα μάτια για το «σκάνδαλο», είναι καιρός να παλέψουν για την ανατροπή της ίδιας της πολιτικής - σκάνδαλο.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ