Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Της ΕΣΗΕΑ...

Ορισμένα βασικά για τους εργαζόμενους του κλάδου και για την εξέλιξη των αγώνων συμπεράσματα προκύπτουν από την προχτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, να ανακαλέσει την απόφαση του οργάνου για 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη.

Πρώτον: Ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός επιχειρεί με κάθε τρόπο να δράσει πυροσβεστικά απέναντι στις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζουν στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και στον Τύπο. Εκεί αποσκοπούσε η κωλυσιεργία (με γελοία και μεθοδευμένα επιχειρήματα) για τη λήψη της απόφασης να κηρυχτεί η απεργία, καθώς πάρθηκε μετά από τέσσερις απανωτές συνεδριάσεις του ΔΣ με το ίδιο θέμα και μόλις μία βδομάδα πριν τις 14 του Δεκέμβρη. Απόφαση που τελικά επιβλήθηκε στην πλειοψηφία κάτω από την πίεση των εκπροσώπων και της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας» στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Δεύτερον: Με πραξικοπηματικό τρόπο, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ εισήγαγε νέα «ήθη» στο συνδικαλισμό. Κατά την πάγια τακτική του, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, ακόμα κι όταν πιέζεται να πάρει απεργιακές αποφάσεις, φροντίζει να τις υπονομεύσει, μπολιάζοντας τις κινητοποιήσεις με αιτήματα ακίνδυνα για τη μεγαλοεργοδοσία και κάνοντας το παν για τον εκφυλισμό και την αποτυχία τους. Στην ΕΣΗΕΑ καταγράφεται το πρωτόγνωρο και ξεδιάντροπο σύμπτωμα να ανακαλείται απεργιακή απόφαση που πάρθηκε δυο μόλις μέρες πριν!

Τρίτον: Η επίκληση του επιχειρήματος από την πλειοψηφία ότι «ανακαλούμε την απόφαση γιατί άλλες ενώσεις του Τύπου αποφάσισαν μόνο τετράωρη στάση εργασίας» φανερώνει ολοκάθαρα σε ποια «ενότητα» προσπαθούν να σύρουν τους εργαζόμενους. Και βέβαια, η πλειοψηφία των ενώσεων στη διασωματειακή συντονιστική εκφράστηκε υπέρ μιας τετράωρης τουφεκιάς για τις 14 Δεκέμβρη (εξαιρουμένων των ταξικών Ενώσεων των Λιθογράφων και των εργαζόμενων στα πρακτορεία). Καθόλου τυχαία όμως, σ' αυτές τις Ενώσεις κυριαρχούν δυνάμεις ίδιες κι απαράλλαχτες με αυτές που κρατάν το τιμόνι της ΕΣΗΕΑ, πλήρως ευθυγραμμισμένες με την κυρίαρχη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, που έχουν κάνει τέχνη τους την υπονόμευση των αγώνων.

Τέταρτον: Υπόλογες απέναντι στους εργαζόμενους δεν είναι μόνο οι δυνάμεις που στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή ενάντια στην απεργία. Συνυπεύθυνες είναι και οι παρατάξεις εκείνες, όπως η «Συσπείρωση», που έβαλαν και βάζουν πλάτη στη συμβιβασμένη ηγεσία, στηρίζοντας προηγούμενες αποφάσεις της και το εκφυλιστικό πλαίσιο αιτημάτων της Ενωσης. Οσο κι αν σήμερα φωνασκούν δημαγωγικά για τη μεθόδευση της πλειοψηφίας, κανείς δεν μπορεί να παραγράψει τη μεταξύ τους ουσιαστική ταύτιση απόψεων σε στρατηγικά ζητήματα προσανατολισμού της δράσης και των θέσεων της ΕΣΗΕΑ.

Υπάρχει διέξοδος για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Οι θέσεις και οι προειδοποιήσεις της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας» από την πρώτη στιγμή, επαληθεύονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Η αλλαγή των συσχετισμών στην ΕΣΗΕΑ είναι βασική προϋπόθεση για να αλλάξουν τα πράγματα στον κλάδο. Η συμπόρευση των δημοσιογράφων, συνολικά των εργαζομένων στον Τύπο, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα αιτήματά του, είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους. Ραντεβού λοιπόν στις 14 Δεκέμβρη, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ