Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Φύκια... για μεταξωτές κορδέλες»

Πιέστηκε πολύ η κυβέρνηση από την κατακραυγή για τις αυξήσεις έως 240% στα τηλεπικοινωνιακά τέλη για το φτηνό (και αργό) Ιντερνετ και έκανε ρελάνς με μείωση κατά 50% στο ευρυζωνικό (γρήγορο) Ιντερνετ. Με τη διαφορά ότι είναι μόνο για τους φοιτητές και όχι για όλους τους νέους. Και απ' τους φοιτητές μόνο για όσους έχουν σταθερή τηλεφωνική γραμμή στην κατοικία τους (οι υπόλοιποι π.χ. οι διαμένοντες σε φοιτητικές εστίες εξαιρούνται). Και γι' αυτούς που αφορά το μέτρο, δε διευκρινίζεται αν η έκπτωση είναι στο σύνολο του κόστους (που αποτελείται από τα τέλη του ΟΤΕ για την ευρυζωνική τηλεπικοινωνιακή σύνδεση και τα τέλη της εταιρίας παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου για τη διακίνηση των πληροφοριών μέσα από τη γραμμή). Αν η μείωση αφορά μόνο το ποσό για τον πάροχο, τότε η έκπτωση είναι περίπου 25%.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αφενός «πουλάει φύκια... για μεταξωτές κορδέλες», όταν μιλάει για φτηνό Ιντερνετ για τους νέους και αφετέρου το κόστος της μείωσης το χρεώνει στο Δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό. Τα δέκα, δεκαπέντε ευρώ λιγότερα για τη γρήγορη πρόσβαση των φοιτητών στο διαδίκτυο, θα τα πληρώσουν οι γονείς τους και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αφού οι πάροχοι θα χρησιμοποιούν ατελώς την υποδομή του δημόσιου Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι εταιρίες όχι μόνο δε θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα με βάση τις τιμές που προσδιορίζουν αυθαίρετα, βάζοντας ένα τεράστιο ποσοστό κέρδους (πολλαπλάσιο εκείνου αντίστοιχων εταιριών άλλων χωρών), αλλά θα κερδίσουν και εκατοντάδες χιλιάδες νέους πελάτες. Εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΤΕ και των παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου, από τις οικογένειες των φοιτητών, που ήδη πληρώνουν μεγάλα ενοίκια για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, έξοδα για συγγράμματα που δε δίνονται δωρεάν, το υψηλό κόστος διαβίωσης κτλ.

Η πρόσβαση και αξιοποίηση του Διαδικτύου είναι δικαίωμα της νεολαίας, που συνδέεται με το γενικότερο δικαίωμά της στη μόρφωση χωρίς ταξικούς φραγμούς, το δικαίωμα στην ενημέρωση, στον πολιτισμό. Δεν πρέπει να είναι απλώς φτηνότερη. Πρέπει να είναι δωρεάν για όλους τους νέους, τους μαθητές Λυκείου και ΤΕΕ, τους σπουδαστές και τους φοιτητές. Η κυβέρνηση και η ΕΕ βλέπουν τη διάδοση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο της δημιουργίας της λεγόμενης «Κοινωνίας της Πληροφορίας» από τη σκοπιά της ανάπτυξης της αγοράς για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, αλλά κυρίως της διαμόρφωσης καλύτερων προϋποθέσεων στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν την αξιοποίηση του Διαδικτύου προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων σε αντιπαράθεση με την παραπέρα εμπορευματοποίηση και τη χρήση του ως δίαυλο μεγαλύτερης παρέμβασης των επιχειρηματιών και των προπαγανδιστικών μηχανισμών της πλουτοκρατίας στο χώρο της Παιδείας και γενικότερα.


Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ