Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η συμμαχία της συναίνεσης

Το διάστημα που προηγήθηκε των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ και ιδιαίτερα το τελευταίο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη, ήταν αποκαλυπτικό της γραμμής που υπηρετούν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα οι παρατάξεις της συναίνεσης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση). Γραμμή που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού υποβοηθάει την κυβέρνηση να βαθύνει απρόσκοπτα την αντιλαϊκή της επίθεση.

Η ΠΑΣΚΕ, στα σωματεία όπου πλειοψηφεί, διαλαλούσε σε όλους τους τόνους τον αντικυβερνητικό χαρακτήρα του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ. Εξυπηρετώντας καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, προσπάθησε λίγο έως πολύ να παρουσιάσει τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι σαν αποτέλεσμα μόνο της 18μηνης διακυβέρνησης της ΝΔ. Κουβέντα δε βρήκε να πει για το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εικοσαετίας, που σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τη σημερινή κυβέρνηση!

Αλλά επειδή η δημαγωγία έχει κοντά ποδάρια, δεν κατάφερε να κρύψει την πολιτική συγγένεια με την παράταξη της ΔΑΚΕ: ο λόγος περί «ανταγωνιστικότητας» περίσσεψε στο πλαίσιο της ΓΣΕΕ, ενώ ακόμα και το πολύ συγκεκριμένο αίτημα των μισθολογικών αυξήσεων παρουσιάστηκε εσκεμμένα με τον πιο γενικόλογο και ανώδυνο για το κεφάλαιο τρόπο, με τη φράση «ζητάμε σταδιακή σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Προφανώς, η... πλειοδοσία θα εξαργυρωθεί με την υπογραφή μιας ακόμα κατάπτυστης Σύμβασης με τους βιομηχάνους, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η ΔΑΚΕ δεν κρύβει ούτε στα λόγια τη στήριξή της στον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Δεν «κρέμασε» όμως τους «συνεταίρους» της στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει για την κυρίαρχη πολιτική η «ενότητα» του συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η αποχώρησή της από τη συγκέντρωση λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία προς τη ΔΕΘ, εξυπηρετεί εσωκομματικές σκοπιμότητες και σε τίποτα δεν αλλάζει την κατ' ουσίαν συμφωνία με το συναινετικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ, στο βαθμό που αυτό παραμένει ανώδυνο για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Η θέση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» - όπως τα στελέχη της την παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη - είναι η εξής: Συνδιαμόρφωσε τα αιτήματα της ΓΣΕΕ, διαφωνεί όμως με το πολιτικό πλαίσιο. Ανακαλύπτει όψιμες αγωνιστικές κορόνες στην ΠΑΣΚΕ, συμμετείχε όμως στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εκτιμά ότι η ΔΑΚΕ αναπτύσσει σήμερα έναν κυβερνητικό συνδικαλισμό, αντίστοιχο με αυτό που επί χρόνια καλλιεργούσε η ΠΑΣΚΕ, διαδήλωσε όμως από κοινού χάριν της «ενότητας». Δε συμφωνεί με τις «διασπαστικές» τακτικές του ΠΑΜΕ, που αποδυναμώνουν - όπως ισχυρίζεται - το κίνημα και βοηθούν (!) την κυβέρνηση, συμμετείχε όμως και σ' αυτή τη συγκέντρωση - φιέστα που έστησε από κοινού με εκείνους που χαρακτηρίζει όψιμους, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς!

Αυτή είναι η συμμαχία που επιβεβαίωσε τους όρκους πίστης στην «ενότητα» και ενόψει της ΔΕΘ. Μια ενότητα των εκπροσώπων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό όσο πιο αποφασιστικά την αποδυναμώνουν, με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, τόσο πιο αποτελεσματικό θα γίνεται στην πάλη του το συνδικαλιστικό κίνημα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ