Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κατάργησαν το 8ωρο

Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλε τη σφραγίδα του στον οριστικό ενταφιασμό του 8ωρου. Με τις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών, του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, εγκρίθηκε η Εκθεση του Ισπανού Σοσιαλδημοκράτη Α. Σέρκας. Στην Εκθεση περιγράφονται τα βασικά σημεία της νέας οδηγίας που προωθεί η ΕΕ για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας». Μετά την τελική της έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους Δίκαιο.

Η αύξηση των ορίων του χρόνου εργασίας και η παραπέρα υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας αποτελεί στρατηγική επιλογή του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Και σαν τέτοια απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Χωρίς «παζάρια» επί των τροπολογιών που ρύθμιζαν πόσο πιο βαθιά θα θαφτούν τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. Χωρίς αυταπάτες για το χαρακτήρα της, αφού η προωθούμενη οδηγία αποτελεί μέρος της συνολικότερης επίθεσης που εξαπολύει το κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης όλης της Ευρώπης. Η αρνητική ψήφος του ΚΚΕ στην Εκθεση Σέρκας ήταν ψήφος καταδίκης της πολιτικής κατάργησης του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, (8ωρο), αλλά και συνολικά του καπιταλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ, το οποίο δεν μπορεί παρά να «γεννά» νόμους και οδηγίες που ταυτίζονται πλήρως με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η στάση του ΚΚΕ απέναντι και στην Εκθεση Σέρκας είναι η μόνη στάση που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού, με το χωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό» ο οποίος θα είναι απλήρωτος, δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να αυξάνει τον απλήρωτο εργάσιμο χρόνο. Το εμφανισθέν «αγωνιστικό» μπαϊράκι που σήκωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, καταψηφίζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο την Εκθεση Σέρκας είναι εκ του πονηρού, αφού ψήφισαν το κρίσιμο ζήτημα του «ανενεργού» χρόνου.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ έχει υπερψηφίσει αυτούσια την οδηγία, όταν για πρώτη φορά συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ, σαν κυβέρνηση, νομοθέτησε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κάνοντας λάστιχο τα όρια του ημερήσιου χρόνου. Αλλά και ο ΣΥΝ στηρίζει με νύχια και με δόντια το οικοδόμημα της ΕΕ, τη μήτρα όλων των αντεργατικών οδηγιών. Ενώ με τη συμμετοχή του στους «κοινωνικούς διαλόγους» συνέβαλε τα μέγιστα στο να στεφθεί με επιτυχία η επίθεση που εξαπέλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Επίθεση που εντείνει σήμερα η ΝΔ με το λεγόμενο «διάλογο» για το Εργασιακό.

Η πάλη των εργαζομένων ενάντια στα αντιδραστικά νομοθετήματα της ΕΕ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν θέτει ως στόχο της την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Μέσα από έναν τέτοιο αγώνα, το εργατικό λαϊκό κίνημα θα μπορεί να βάζει εμπόδια στην εκδήλωση της κυρίαρχης πολιτικής, να αποσπά κατακτήσεις και να βάζει τις βάσεις για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, μέχρι την κατάκτησή της από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Σ' αυτό το δρόμο καλεί τους εργαζόμενους να βαδίσουν το ΚΚΕ, αυτή την προοπτική σηματοδοτεί και η καταψήφιση της Εκθεσης Σέρκας από τους ευρωβουλευτές του.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ