Παρασκευή 1 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Τυράκι» ... από βαμβάκι

Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού πρώτα «έκοψε» στους βαμβακοπαραγωγούς κιλά και στρέμματα, μετά τους «έκοψε» και μια «ταμειακή διευκόλυνση» μπας και καθαρίσει... Δυστυχώς, όμως, και με την κυβέρνηση της ΝΔ οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί έχουν να κάνουν με την ίδια θλιβερή αντιαγροτική πρακτική και παρά τις όποιες διαχειριστικές παραλλαγές αντιμετωπίζονται με τις ίδιες μεθόδους πρόσκαιρης κοροϊδίας και εξαπάτησης. Τέτοιο πράγμα αποτελούν και οι 38 δραχμές ανά κιλό που έταξε ο Μπασιάκος ως έγκαιρη καταβολή της εξόφλησης για την παραγωγή του 2004, πριν το Πάσχα, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης της ΑΤΕ.

Μπορεί κάποιοι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί να το δούνε ως «δώρο» ή ως οικονομική ανάσα, όμως το πρόβλημά τους πάλι δε λύνεται. Ούτε καλύπτεται η χασούρα που έχουν εξαιτίας αυτού του ολέθριου κανονισμού τον οποίο ψήφισε το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει με ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί τι κέρδος υπάρχει αν προκύψει μια τελική μέση τιμή γύρω στις 260 δρχ. το κιλό για 1.103.000 τόνους; Γιατί δεν πληρώνει όλους τους βαμβακοπαραγωγούς για όλο το παραγόμενο βαμβάκι με την τιμή στόχου που είναι 362 δρχ. το κιλό, όπως διεκδικεί η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ); Επομένως, δεν μπορεί να αρκούνται οι βαμβακοπαραγωγοί στα ψίχουλα της κοροϊδίας.

Φυσικά οι βαμβακοπαραγωγοί δεν μπορεί να ξέχασαν ότι η ΝΔ της αντιπολίτευσης έκανε βαρύγδουπες καταγγελίες για την ακολουθούμενη πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ. Αλλά μόλις έγινε κυβέρνηση, άρχισε τα ίδια και χειρότερα. Κι αφού η πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών άρχισε να οργίζεται και να αγανακτεί και με τα «γαλάζια» καμώματα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δίνοντας 38 «αργύρια»... Ταυτόχρονα, επιχειρεί να κοροϊδέψει όλους τους βαμβακοπαραγωγούς και να αποφύγει τις όποιες αγωνιστικές αντιδράσεις. Επιχειρεί να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός που προκάλεσε και να σταματήσουν οι θιγόμενοι βαμβακοπαραγωγοί να διεκδικούν το δίκιο τους. Τόσο για τις ποσότητες που τους έκοψαν αυθαίρετα και παράνομα εκ των υστέρων από την περσινή σοδειά, όσο και για τα καλλιεργούμενα στρέμματα που τους έκοψαν επιπλέον φέτος, εκ των προτέρων.

Βέβαια, η γαλάζια κοροϊδία έχει και συνέχεια. Αρχικώς ο Μπασιάκος, με τις συμβουλές του Κοκκινούλη, αποφάσισε νέες περικοπές κατά 20% από το 1 στρέμμα για τους λεγόμενους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αλλά μετά την κατακραυγή, εκδηλώθηκε μια κυβερνητική ευαισθησία... και ανακοινώθηκε ότι δε θα κοπούν όσοι έχουν κάτω από 20 στρέμματα. Επίσης, για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, ανακοινώθηκε ότι δε θα υπάρξουν περικοπές... Ομως, από τα όσα γίνονται πρωτίστως την πληρώνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και όσοι εξαναγκάζονται να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν.

Μπροστά σ' αυτήν την υποκριτική και προκλητική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και εντείνοντας την αντιαγροτική πολιτική και πρακτική του ΠΑΣΟΚ, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή, πέρα από το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, συνδέοντας την πάλη τους με την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Που απαιτεί να βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ