Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Προοδευτικό» φάρμακο!

Δυο φορές το χρόνο, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) οργανώνει την αποφοίτηση των απεξαρτημένων. Τα παιδιά παραλαμβάνουν το «πιστοποιητικό» εξόδου απ' το «λούκι των ναρκωτικών»: Ενα μενταγιόν με την ημερομηνία ένταξης σε μια απ' τις θεραπευτικές κοινότητες - τότε που, τυπικά, σταμάτησαν τη χρήση.

Η απόσταση απ' αυτήν την ημερομηνία μέχρι τη στιγμή που ο νέος - ή νέα - θ' αναφωνήσει «Είναι ωραίο να ζεις ελεύθερος από ουσίες» έχει τη σφραγίδα της προσωπικής απόφασης και αντοχής, της μάχης των θεραπευτών και της οικογένειας του χρήστη.

Το περασμένο Σάββατο, το ΚΕΘΕΑ είχε τη δεύτερη αποφοίτηση στο 2004. «Ιθάκη», «Εξοδος», «Στροφή», «Παρέμβαση», «Διάβαση», «Νόστος», «Αριάδνη» και «Πλεύση» «έδωσαν» 63 παιδιά «καθαρά» - μαζί με άλλα 91 το καλοκαίρι.

Πίσω απ' τους αριθμούς βρίσκεται το νήμα σύνδεσης με την τιτάνια προσπάθεια, που ξεκίνησε το 1983 με την «Ιθάκη» χωρίς - τότε - «αποδείξεις και εγγυήσεις». Και σήμερα - πάντα με την οικονομική θηλιά των κυβερνήσεων - το ΚΕΘΕΑ έχει ένα ευρύ δίχτυ κοινοτήτων και δομών με «πιστοποιημένη» την αποτελεσματικότητα: Μένουν «καθαροί» οχτώ στους δέκα από όσους τελειώνουν τα προγράμματα. Αλλά και αρκετοί που δεν τα τελειώνουν, τελικά τα καταφέρνουν.

Στις αποφοιτήσεις τα λόγια αποδεικνύονται πολύ φτωχά. Περισσεύουν η κατάθεση καρδιάς και των συναισθημάτων. Ξεχειλίζουν η ευγνωμοσύνη, η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα.

Καμιά φορά και αυτά τα ευγενή αισθήματα εκφράζονται με λόγια θυμωμένα, πέρα για πέρα όμως δικαιολογημένα. Οπως ήταν τα λόγια του υπεύθυνου του «Νόστου», που, λίγο πριν βγουν στη σκηνή 13 παιδιά, είπε: «Σκέφτομαι τα παιδιά που είναι στη χρήση και έρχονται στο κέντρο ενημέρωσης. Συζητάμε για το λάθος δρόμο. Κάποιος ξεκινά τη χρήση για να βρει διέξοδο, αλλά φτάνει σε αδιέξοδο. Σκέφτομαι τα παιδιά στο κέντρο της Αθήνας, τους αντιμετωπίζουν σαν ένα νούμερο σε μια λίστα και θέλουν να τους κρύψουν "κάτω απ' το χαλί". Σκέφτομαι και κείνους που πιάνουν τις τηλεοράσεις και λένε πως η χρήση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος - σαν το διαβήτη - και ότι ο χρήστης έχει - κι αυτό το λένε "προοδευτικό" - το "δικαίωμα" στο φάρμακο. Οχι! Ο χρήστης έχει το δικαίωμα στη ζωή. Αυτό πρέπει να διασφαλίσει η κοινωνία, το κράτος, η πολιτεία».

Κι όμως, μερικοί απ' τους τελάληδες της «χρόνιας νόσου» βρίσκονται σε επιτελικές κρατικές θέσεις για τα ναρκωτικά. Ισως γι' αυτό άλλος υπεύθυνος θεραπευτικής κοινότητας ζήτησε στήριξη απ' τον παριστάμενο υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη. «Η στήριξη, είπε, δεν είναι πάντα οικονομική. Σ' αυτή τη δουλιά δε μας κρατάνε μόνο τα λεφτά. Αυτός ο φορέας έχει χειροπιαστά αποτελέσματα».

Αποτελέσματα με απίστευτες πλευρές. «Είναι διπλή η χαρά», είπε ο Παναγιώτης απ' το «Νόστο» στον Πειραιά, που αποφοίτησε με τον αδερφό του Μανόλη απ' την «Εξοδο» στη Λάρισα.

Απίστευτη και η άλλη εμπειρία: «Είναι η δεύτερη φορά, είπε μια κυρία, που σε 14 χρόνια παίρνω μέρος σε αποφοίτηση. Στην πρώτη για το παιδί μου και σε τούτη για το εγγόνι μου. Βλέπω νέους γονείς. Να 'χουν κουράγιο για τον αγώνα που τους περιμένει».

Το κουράγιο είναι συστατικό στοιχείο στο διαρκή αγώνα κατά των ναρκωτικών - το αδιέξοδο που φορτώνει το σύστημα γενεές επί γενεών.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ