Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι προβολείς στην Ουκρανία...

«Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, επιδιώκουν να προσεταιριστούν τη Ρωσία στο δικό τους κύκλο συμμαχίας και επιρροής. Να αποκτήσει καθεμιά για λογαριασμό της τα πλεονεκτήματα πρόσβασης στο φυσικό, βιομηχανικό και ανθρώπινο δυναμικό της. Να ανακόψουν την τάση της Ρωσίας να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ, στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Η Ρωσία έχει ήδη προσχωρήσει στην πολιτική του "προληπτικού χτυπήματος". Η ηγεσία της Ρωσίας, όπου ο καπιταλισμός ισχυροποιείται συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία, σταθερά επιδιώκει να διαμορφώσει συμμαχίες με τη μορφή οικονομικού χώρου όπως είναι αυτός που περιλαμβάνει τις Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζαχστάν»...

...«Στα επόμενα χρόνια, θα ενταθεί η προσπάθεια και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των περιοχών της Κασπίας, του Καυκάσου, της Μαύρης Θάλασσας, της Σιβηρίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαίες, αλλά δύσκολα προβλέψιμες σήμερα, κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις».

(Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο σελ. 9-10).

Οταν δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο δεν είχαν αρχίσει τα γεγονότα στην Ουκρανία. Και, όμως, προβλέπονται με σχετική ακρίβεια, όχι γιατί το ΚΚΕ περιέχει στις τάξεις του τίποτα απογόνους του μάντη Κάλχα, αλλά γιατί παίρνει υπόψη του τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τείνουν πάντα να συμφωνούν και ταυτόχρονα να διαφωνούν σε αυτό που η φύση τους υπαγορεύει, ανεξάρτητα από τα άλλοθι που έχουν και ιστορικά ανάλογα με την εποχή που χρησιμοποιούνται («προληπτικό χτύπημα», «δημοκρατία», «αντιτρομοκρατία», «ανθρώπινα δικαιώματα» κ.ά.)

Η ιμπεριαλιστική φύση υπαγορεύει τη συμφωνία ότι πρέπει να γίνει η μοιρασιά εδαφών, αγορών για να παίρνει ανάσες το άρρωστο σύστημα από την εκμετάλλευση λαών. Γι' αυτό εμφανίζονται σχεδόν με μια φωνή, για παράδειγμα, στο θέμα του «προληπτικού χτυπήματος». Γι' αυτό πρόσφατα βρέθηκαν να συμφωνούν στη διάσκεψη που έγινε στην Αίγυπτο στο σενάριο «εκλογές», που νομιμοποιεί την κατοχή στο Ιράκ. Εκεί είναι που συμφώνησαν επίσης σαν κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) για το πώς θα τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί τον αγώνα των Παλαιστινίων. Πρόσφατα, επίσης, στη Σύνοδο του APEC στη Χιλή άνοιξαν με κοινό ανακοινωθέν πιθανούς καινούριους ορίζοντες αρπαγής (Λ.Δ. Κορέας, Ιράν κλπ.)

Η ίδια φύση, όμως, τους κάνει να διαφωνούν και να συγκρούονται, όταν έρχεται η ώρα των μεριδίων. Οταν η φόρα του ενός καταπατάει αυτό, που ο άλλος θεωρεί «ζωτικό του χώρο», ακριβώς όπως τα αγρίμια. Επειδή υπάρχει πάντα αυτό, που τους ενώνει και επειδή γενικά «φοβάται ο Γιάννης το θεριό...», η σύγκρουση τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο δε γίνεται άμεσα μεταξύ τους. Προσεταιρίζονται τμήματα των λαών των ίδιων, που θέλουν να υποτάξουν. Οι προβολείς έπεσαν αυτή τη φορά στο λαό της Ουκρανίας...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ