Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα σάπια όπλα

Στα όσα αποκαλυπτικά είπε προχτές ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Κ. Παναγιωτάκης, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς, δε θα προσθέσουμε κάτι. Εξάλλου, εμείς αυτά τα λέμε εδώ και χρόνια. Τα λέγαμε και όταν ξεκίνησε η υπόθεση της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα λέει ένας άνθρωπος που χειρίστηκε από τα μέσα, από τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη σχέση που αυτά έχουν με τις πραγματικές ανάγκες της εθνικής άμυνας. Δεν είναι απλώς μια πολιτική εκτίμηση. Η κατάθεση του στρατηγού αποτελεί στην ουσία το κατηγορητήριο για τους κινδύνους από τη διαπλοκή με το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές «συμμάχους».

Παίρνουμε, είπε, εδώ και χρόνια από τους Αμερικάνους σάπια οπλικά συστήματα με τις λεγόμενες βοήθειες FMF. Μίλησε για μονόπλευρη προμήθεια, από τους Αμερικάνους, οπλικών συστημάτων τα οποία, σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, θα είναι άχρηστα. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου σε περιόδους κρίσεων διακόπηκε η ροή ανταλλακτικών για βασικά οπλικά συστήματα. Μίλησε για παρεμβολές που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ στα ελληνικά αμυντικά συστήματα και να τα αχρηστεύσει. Αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικάνοι, οι υπηρεσίες της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, υπαγορεύουν κατευθείαν στα ελληνικά επιτελεία τις αποφάσεις για τις επιλογές των οπλικών συστημάτων. Καταλυτική ήταν επίσης η διαπίστωση του στρατηγού ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αρκετά όπλα για το ΝΑΤΟ και πρέπει κάποτε να κρατάμε και κάποια για τη δική μας άμυνα.

Πράγματι, τρομάζει κανείς, όταν όλα αυτά τα βάλει κάτω και προσπαθήσει να βγάλει συμπέρασμα για το ποια είναι η κατάσταση στη λεγόμενη εθνική άμυνα, πού πηγαίνουν τα λεφτά του ελληνικού λαού. Να σημειώσουμε ότι κάθε Ελληνας πολίτης χρωστάει από 3.000 ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο τελευταίων πενταετιών. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Ομως, δε μένουμε εδώ. Η υπόθεση της Εθνικής Αμυνας είναι άρρηκτα δεμένη με το όλο πλέγμα της εξωτερικής πολιτικής και της ενσωμάτωσης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αποτελεί τμήμα των ευρύτερων πολιτικών επιλογών της άρχουσας τάξης, των επιλογών πρόσδεσης στο ευρωατλαντικό άρμα. Στα πλαίσια αυτά οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ένα εργαλείο όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά ένα πολιτικό εργαλείο στα πλαίσια της ελληνικής συμμετοχής στους νεοταξικούς σχεδιασμούς.

Ενα καίριο ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα υπάρξει ποτέ, αν θα συσταθεί ποτέ από τη Βουλή Εξεταστική Επιτροπή που θα μπει στην ουσία αυτού του μεγάλου και διαχρονικού σκανδάλου της παράδοσης της άμυνας της χώρας στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους. Το θέμα αυτό άπτεται του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Ο απεγκλωβισμός από τα ιμπεριαλιστικά πλοκάμια δεν είναι μόνο ζήτημα ενός άλλου προσανατολισμού της χώρας αλλά όρος επιβίωσής της. Είναι προϋπόθεση για την ειρήνη στην περιοχή και την προκοπή του ελληνικού λαού, για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς που απαιτεί ανατροπή της σημερινής πολιτικής και της εξουσίας που την εφαρμόζει.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ