Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση του πολέμου

Μια νέα στρατιωτική αποστολή αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την αντικατάσταση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από δύναμη του «ευρωστρατού» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για το σχέδιο ALTHEA, σύμφωνα με το οποίο 7.000 άνδρες του «ευρωστρατού» θα εγκατασταθούν στην περιοχή αναλαμβάνοντας το έργο της κατοχής, την οποία επέβαλαν οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι στο όνομα της διατήρησης της ειρήνης μετά τη σφαγή που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Η αποστολή ήταν προαποφασισμένη όπως και η αποστολή του «ευρωστρατού» στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής και του «δόγματος ευρωπαϊκής ασφάλειας», με το οποίο νομιμοποιείται η πολιτική των «προληπτικών πληγμάτων».

Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προσμετρηθεί στα τελευταία γεγονότα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται εν εξελίξει σχέδιο μιας νέας αποσταθεροποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Ακόμη περισσότερο στην αποσταθεροποίηση της ούτως ή άλλως ευαίσθητης περιοχής οδηγεί η υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, για το οποίο η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική, αφού συζητείται η ανεξαρτητοποίησή του.

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να μελετηθούν ως μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα Βαλκάνια, η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», ήταν και εξακολουθούν να είναι πεδίο έντονων ανταγωνισμών. Στην προκειμένη περίπτωση οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ οξύνουν σε επικίνδυνο σημείο τις διαφορές και τις διαμάχες, που ξεκίνησαν με το έγκλημα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο διέπραξαν σε συνεργασία οι ευρωατλαντιστές.

Με την αποστολή δυνάμεων του «ευρωστρατού» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουμε αφ' ενός ένταση της επεμβατικής-ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ, αφ' ετέρου μια ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα εις βάρος των λαών της Βαλκανικής. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη νέα εξέλιξη, επιβεβαιώνεται η ανάγκη για την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών απ' όλα τα σημεία του κόσμου όπου βρίσκονται για τις ανάγκες της «νέας τάξης». Από τη Βοσνία, από το Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, το Αφγανιστάν.

Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των επεμβατικών της επιχειρήσεων αποδεικνύουν τη διαρκή αντιδραστικοποίηση της Ενωσης στο πλαίσιο πάντα της εξυπηρέτησης των επιθετικών σχεδίων και των αναγκών των πολυεθνικών επιχειρήσεων για μεγαλύτερα κέρδη και νέες αγορές. Οι λαοί πρέπει να σταθούν από κοινού αντιμέτωποι απέναντι σ' αυτή την Ενωση των μονοπωλίων, του πολέμου, της καταστολής, αντιπαλεύοντας τη δική τους καθένας εξουσία ως την ανατροπή της, και την εγκαθίδρυση λαϊκής εξουσίας ως μονόδρομου για την εξασθένηση και τελικά τη διάλυσή της και τη δημιουργία της Ευρώπης των λαών, του σοσιαλισμού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ