Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Φούσκες» και «παπαγαλάκια»

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός, όλων εκείνων που καλλιέργησαν συστηματικά την ιδέα του «εύκολου και γρήγορου πλουτισμού» μέσα από το Χρηματιστήριο, δεν έχουν προηγούμενο. Εχουμε κατά νου τους πολιτικούς, εκδότες και δημοσιογράφους, που το 1999 και μέχρι τις εκλογές του 2000, κυρίως, εκθείαζαν το Χρηματιστήριο, «προβλέποντας» πως ο Γενικός Δείκτης «θα φτάσει τις 7.000 μονάδες»! Ολοι εκείνοι - αρμόδιοι και αναρμόδιοι - που τότε παρότρυναν τους μικροαποταμιευτές να «επενδύσουν» τα ισχνά εισοδήματά τους στο «ναό της κερδοσκοπίας» και να ...«πιάσουν έτσι την καλή», σήμερα το έχουν γυρίσει στο ...καλαματιανό, προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Για το ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Ελληνες έχασαν τις αποταμιεύσεις τους στην οδό Σοφοκλέους, ευθύνες έχουν στελέχη της απελθούσας κυβέρνησης, που πρόβαλλαν το ΧΑΑ σαν τον δείκτη της «ισχυρής οικονομίας», αλλά και στελέχη και της τωρινής, που ως αντιπολίτευση έκαναν την ...«πάπια» και υποστήριζαν ότι επί των ημερών τους θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες τζόγου. Ευθύνονται και τα μεγάλα ή μικρά «αφεντικά» των περισσότερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που «παπαγάλιζαν» προκατασκευασμένες πληροφορίες της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών για «καλά χαρτιά» και άλλα παρόμοια. Ολοι τους είναι ένοχοι, αφού ο καθένας με τον τρόπο του παρότρυνε τον απλό λαό να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα, ποντάροντας -παίζοντας ακόμα και με τραπεζικά δάνεια - σε διάφορες μετοχές που λάνσαραν σαν «γερά χαρτιά»! Και, βεβαίως, τη δουλιά τους έκαναν αφού μέσω του Χρηματιστηρίου ενισχύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τα κάθε είδους «παπαγαλάκια» των μεγαλοεπιχειρηματιών - που πριν από 5 χρόνια οδήγησαν τον απλό κοσμάκη να διακινδυνεύσει το υστέρημά του στην «γκιλοτίνα» του Χρηματιστηρίου - σήμερα, κοιτάζουν τις εξελίξεις αφ' υψηλού και χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη στάση που κρατούν απέναντι στα πεπραγμένα του 1999-2000. Κάποιοι επιμένουν στη «γραμμή» ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες «παίχτες». Οι άλλοι υποστηρίζουν είτε πως «δεν έγινε και τίποτε κακό», είτε πως «ό,τι έγινε έγινε» και πως τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν (εκτός από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που αφού τσέπωσαν αρκετά τρισεκατομμύρια τώρα κινούνται στο παρασκήνιο) στελέχη της απελθούσας κυβέρνησης και τα φιλικά προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ολοι αυτοί θεωρούν ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θησαύρισαν - πουλώντας πανάκριβα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, μετοχές-«φούσκες» στους μικροαποταμιευτές και εργαζόμενους - καλώς θησαύρισαν! Εδώ επίσης αποκαλύπτονται ανταγωνισμοί μεγαλοεπιχειρηματιών για την πίτα.

Το ΚΚΕ και ο «Ρ» - κόντρα στις πολιτικοοικονομικές σκοπιμότητες που υπηρετούν οι παραπάνω «καυγάδες» των κομμάτων του δικομματισμού και οι επώνυμοι... πελάτες τους - ακόμα και την περίοδο που η φρενίτιδα του ΧΑΑ είχε αγκαλιάσει επικίνδυνα την ελληνική κοινωνία, είχε προειδοποιήσει. Τα παιχνίδια στο «ναό του τζόγου» ήταν και είναι υπόθεση που αφορά τους κεφαλαιοκράτες και άλλους μυημένους στα κερδοσκοπικά τερτίπια, ενώ κάθε εμπλοκή των εργαζομένων και των μικροαποταμιευτών σ' αυτή την ιστορία θα οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Και το χειρότερο είναι ότι ...ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ