Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Κρυφτό» στα δάση...

Δε χωράει αμφιβολία πως ούτε τα δάση, ούτε τα βλαστάρια, μπορούν να ξεφύγουν από τη δικομματική υποκρισία και - κυρίως - από τις ολέθριες επιδιώξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση. Οι κερδοσκοπικές μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου, απαιτούν δασοκτόνες ρυθμίσεις. Και όποιος από τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα βρεθεί στην κυβέρνηση, δεν τους χαλάει το χατίρι. Τα δάση θα τα... βγάλουν στο σφυρί και γι' αυτό βρέθηκε και η νομοθετική φόρμουλα, που είναι ο αντιδασικός νόμος που ψήφισε πέρσι στις αρχές του Δεκέμβρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση τότε, είχε καταψηφίσει αυτό το νόμο καταγγέλλοντάς τον δημόσια ως ψηφοθηρικό και αντίθετο με το Σύνταγμα. Εγιναν πάμπολλες τέτοιες καταγγελίες από τη ΝΔ, όπως επίσης ότι είναι αυθαίρετος ο ορισμός που δόθηκε για το δάσος. Ομως την περασμένη Τρίτη στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκε και αποφασίστηκε να υλοποιηθεί ο αντιδασικός νόμος του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν τυχαίες άλλωστε οι σχετικές δηλώσεις του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδη, ότι δε θα αλλάξει η δασική νομοθεσία και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία αυτού του νόμου. Η συγκεκριμένη δήλωση δικαιολογημένα πυροδότησε αντιδράσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε την επομένη (προχτές Τετάρτη) να απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις με μια μεσοβέζικη δήλωση περί κυβερνητικής αναμονής μέχρι να βγει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας...

Η ουσία είναι πως και σ' αυτό το σοβαρότατο ζήτημα, δίνεται δικομματική επικοινωνιακή συνέχεια. Πίσω από τα δικομματικά τρικ και τις κοκορομαχίες είναι σίγουρο πως κρύβεται μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση ξεπουλήματος του δασικού πλούτου στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και η επιχείρηση αυτή κάπως πρέπει να βγει σε πέρας... Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπραξε το καθήκον της με την ψήφιση του νόμου, τον οποίο τώρα καλείται να εφαρμόσει, άμεσα, η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ ανυπόμονα. Και μια και υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις και εμπόδια από θεσμούς του αστικού πολιτεύματος (π.χ. Συμβούλιο της Επικρατείας) η κυβέρνηση της ΝΔ αναδιπλώνεται ανάλογα με τις συγκυρίες, χωρίς όμως να κάνει πίσω από το σχέδιο ξεπουλήματος των δασών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αντιδασικός νόμος του ΠΑΣΟΚ είχε ως «κορμό» το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο ψηφίστηκε και από τη ΝΔ. Η ΝΔ μάλιστα πέρσι διεκδικούσε την πατρότητα του αντιδασικού νομοσχεδίου που είχε ξεφουρνίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, ενόψει εκλογών, καταψήφισε... Ομως ποιος μπορεί να πιστέψει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να προστατέψει τα δάση και τα λαϊκά συμφέροντα και δε θα προχωρήσει σε μια πολιτική ολικής παράδοσης του δασικού πλούτου της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο και με... το νόμο του ΠΑΣΟΚ; Στην εποχή των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης των πάντων στους κεφαλαιοκράτες, η ΝΔ θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική όσον αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις και δε θα τα οδηγήσει σωρηδόν στην «ιδιωτικοποίηση» και στο ξεπούλημα;!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ