Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κίνδυνος συγκάλυψης

Το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου έφερε στην επιφάνεια σειρά θεμάτων, που αφορούν τόσο στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε, όσο και την κατάσταση και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, στρατιωτικού και πολιτικού. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν ενίσχυσαν και πολλαπλασίασαν τα ερωτήματα.

Ομως, αν τα ερωτήματα που αφορούν στις αιτίες της πτώσης του ελικοπτέρου εμπίπτουν στη σφαίρα των ερευνών, που ήδη διεξάγονται, όλα τα υπόλοιπα εμπίπτουν στη σφαίρα των υπηρεσιακών και, κυρίως, των πολιτικών ευθυνών.

Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Αμυνας και άλλα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν, από την πρώτη στιγμή, να αποκλείσουν πολιτικές ευθύνες. Η κίνησή τους, απαράδεκτη αφού η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια των ερευνών, αποσκοπεί στο να περιορίσει τις πολιτικές διαστάσεις ενός μείζονος ζητήματος, αμιγώς πολιτικού.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, από τη μια, προσπαθεί να απαλλαγεί από ευθύνες του, ενώ, από την άλλη, επιχειρεί να εντοπίσει το θέμα των πολιτικών ευθυνών στο πρόσωπο του υπουργού Αμυνας, προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη.

Καθώς η συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης τείνει να περιορίσει το θέμα στην «τεχνική» του διάσταση και στο κυνήγι εξιλαστήριων θυμάτων, είναι ανάγκη να αναδειχτούν δύο σημαντικές πτυχές. Η πρώτη αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων.

Η αλληλογραφία της εταιρίας που κατασκεύασε το ελικόπτερο (είναι η περιβόητη «Μπόινγκ») με τις ελληνικές αρχές αποκαλύπτει την προβληματικότητά του. Προφανώς, δεν είναι η εξαίρεση σε μια υπόθεση, όπου η εξοπλιστική εξάρτηση της χώρας δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίες να πουλάνε «γουρούνι στο σακί», χωρίς αντιρρήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση που το αγοράζει.

Ομως, φαίνεται ότι σημαντικότερες είναι οι επιπτώσεις των αλλαγών του προσανατολισμού και της φύσης των ενόπλων δυνάμεων στη λειτουργία των μηχανισμών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, οι οποίοι αποδείχτηκαν ανεπαρκέστατοι και εγκληματικά αποδιαρθρωμένοι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου συμβάντος.

Είναι νωπές ακόμη οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα των μηχανισμών ασφαλείας, τμήμα των οποίων ήταν οι ένοπλες δυνάμεις, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Βεβαίως, όπως προκύπτει, αυτός ο μηχανισμός που μπορούσε να εντοπίσει και να παρακολουθήσει ό,τι πετάει και κινείται στην ελληνική επικράτεια, «έχασε» ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και μάλιστα με ειδική αποστολή.

Η κυβέρνηση οφείλει, πέραν της διαλεύκανσης των συνθηκών του δυστυχήματος, να ανοίξει το «φάκελο» της υπόθεσης σε όλες τις πτυχές του. Διαφορετικά, θα είμαστε μάρτυρες μιας ακόμη συγκάλυψης, μαζί με τις άλλες του «Σαμίνα», του «Φάλκον», του «Γιάκοβλεφ»...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ