Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εργατοπατέρες με master

Τελικά η ηγεσία της ΓΣΕΕ, φροντίζει για όλα. Νοιάζεται για τα πάντα. Για το πενιχρό μεροκάματο του εργάτη, για το εξευτελιστικό επίδομα του ανέργου, όταν το παίρνει και αυτό. Για τις απολύσεις, για την τρομοκρατία στα γκέτο της εργοδοσίας, για τα εργατικά ατυχήματα. Και αφού φρόντισε για όλα αυτά τα προβλήματα, σκέφθηκε ότι αυτό που λείπει από την εργατική τάξη, είναι μια Ακαδημία. Η Ακαδημία της Εργασίας και της Διά Βίου Μάθησης, όπως την ονόμασε. Μια Ακαδημία μάλιστα, την οποία οι εμπνευστές της φιλοδοξούν να γίνει... μη κρατικό Πανεπιστήμιο. Ετσι εκτός από απλούς εργατοπατέρες, η εργατική τάξη θα αποκτήσει και εργατοπατέρες με «ΜΑΣΤΕΡ»!

Αλλά ας σοβαρευτούμε. Γιατί η απόφαση αυτή, δεν είναι απλώς σοβαρή, είναι επικίνδυνη. Το ίδιο το προεδρείο της ΓΣΕΕ, όταν ανήγγειλε την είδηση στην υπουργό Παιδείας, τη χαρακτήρισε «απόφαση - σταθμό». Και πράγματι είναι τέτοια. Είναι απόφαση σταθμός, στον πόλεμο που έχουν κηρύξει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και άλλα κέντρα εξουσίας, ενάντια στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Είναι ένα ακόμα όπλο στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης. Και στο χορό της ιδιωτικοποίησης η ηγεσία της ΓΣΕΕ μπαίνει πρώτη.

Η λεγόμενη Ακαδημία, θα είναι ταυτόχρονα, ένα ακόμα «ίδρυμα» στην προώθηση του μοντέλου της μισο-απασχολησιμότητας, στον λαβύρινθο της κατάρτισης - ανεργίας - απασχόλησης - επανακατάρτισης, στον οποίο σπρώχνει τους εργαζόμενους, αλλά και τους νέους η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ενα «ηχείο» της πολιτικής της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας και του μεγάλου κεφαλαίου.

Και ενώ η ηγεσία του προεδρείου της ΓΣΕΕ, αυτοχρίζεται αρχι-εργολάβος της ιδιωτικοποίησης, ενώ επιζητεί τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, την ίδια στιγμή, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, θέλει λέει την Παιδεία κοινωνικό αγαθό, που η Πολιτεία οφείλει να παρέχει δωρεάν... Ποιον κοροϊδεύουν; Ως πότε οι εργαζόμενοι θα αντέχουν στο σβέρκο τους τους «εργατικούς τοποτηρητές της τάξης των κεφαλαιοκρατών»; Μέχρι πότε θα ανέχονται να κουμαντάρουν τα συνδικάτα οι «πράκτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα»;

Τα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά. Η απόφαση για ίδρυση από τη ΓΣΕΕ Ακαδημίας Εργασίας, είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσει τον έλεγχο και τη θέση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσα στο εργατικό κίνημα. Πόροι και κεφάλαια, από τη φορολογία των ίδιων των εργαζομένων, θα πηγαίνουν για τη μόρφωση και την εκπαίδευση των «πρακτόρων» - όπως τους αποκαλούσε ο Λένιν - της αστικής τάξης. Δεν πρέπει μάλιστα να υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι από τα θρανία της Ακαδημίας θα περάσουν συνδικαλιστικά στελέχη, για να γίνουν φλογεροί κήρυκες και προπαγανδιστές των «αξιών» της ανταγωνιστικότητας, της «κοινωνικής ειρήνης» και των δήθεν κοινών συμφερόντων εργατιάς και κεφαλαιοκρατών. Οτι δηλαδή λίγο πολύ... «όλοι το ίδιο είμαστε, λαός και Κολωνάκι». Αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες Ακαδημίες. Αυτό που χρειάζονται πραγματικά είναι η Ακαδημία της ταξικής πάλης. Και αυτό το σχολείο εκπροσωπούν σήμερα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με το παράδειγμά τους και τη δράση τους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ