Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μεταλλαγμένα «made in EU»

Οι ευρω-πολυεθνικές αποφάσισαν, η Ευρωπαϊκή Ενωση επικύρωσε και τυπικά: Τα μεταλλαγμένα θα διατίθενται στο εξής ελεύθερα στην κοινοτική αγορά, είτε για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο είτε - εντός ολίγου διαστήματος - και για καλλιέργεια. Η απόφαση αυτή, που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη βδομάδα, απέδειξε σε όλο της το μέγεθος την υποκρισία των κυρίαρχων κύκλων της απέναντι και σε αυτό το ζήτημα, αφού τώρα πια, που οι δικές τους εταιρίες είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, ήραν το εμπάργκο στα μεταλλαγμένα, ξεχνώντας εντελώς τα επιχειρήματα που οι ίδιοι ανέπτυσσαν περί «ανεξακρίβωτων συνεπειών» στην υγεία του ανθρώπου και άλλα τέτοια ...ανθρωπιστικά. Το κατά πόσο οι συνέπειες αυτές, τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον, παραμένουν ακόμη ανεξακρίβωτες, δηλαδή κατά πόσο τα μεταλλαγμένα είναι επικίνδυνα, λίγο φαίνεται να τους ενδιαφέρει. Αλλωστε, τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από αυτούς που χρόνια τώρα έχουν γεμίσει την αγορά με «τρελές» αγελάδες και γουρούνια, κοτόπουλα με «γρίπη», διοξίνες και ό,τι άλλο αρρωστημένο «έδεσμα» κρύβουν στις «αποθήκες» τους οι πολυεθνικές, επειδή έπρεπε να το διαθέσουν αφού οι νόμοι του καπιταλιστικού κέρδους το επέβαλλαν...

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν το ζήτημα σύμφωνα με τα συμφέροντα που υπηρετούν. Ανέξοδες και για λαϊκή κατανάλωση - όπως τα μεταλλαγμένα - δηλώσεις καταδίκης, έκφραση «ανησυχίας» και «φόβων» από μεμονωμένα στελέχη τους σε «λάιφ-στάιλ» περιοδικά και εκπομπές της τηλεόρασης, και από την άλλη, στήριξη με κάθε μέσο των συμφερόντων των πολυεθνικών. Αλλά και ο ΣΥΝ υποκρίνεται. Φραστική καταδίκη των μεταλλαγμένων, στο όνομα του «σεβασμού της φύσης» και άλλων συγκινητικών «οικολογικών» επιχειρημάτων, αλλά κουβέντα ενάντια στην ΕΕ που τα απελευθερώνει και στις πολυεθνικές που τα προωθούν για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Και φυσικά στο τέλος και τα τρία αυτά κόμματα μαζί έπαιξαν το παιχνίδι τους, αφού ψήφισαν στην Ευρωβουλή τον κανονισμό για την επισήμανση των μεταλλαγμένων, συμπλέοντας με τα επιχειρήματα που καιρό τώρα εκφράζουν οι επίτροποι Γεωργίας και Υγείας, Φρ. Φίσλερ και Ντ. Μπιρν, αντίστοιχα, και άλλοι τεχνοκράτες της Επιτροπής, περί «ελεύθερης επιλογής» των καταναλωτών. Ο ΣΥΝ, βέβαια, είχε ένα ακόμη επιχείρημα: «Αφού δεν μπορούμε να τα εμποδίσουμε, τουλάχιστον ας τα επισημάνουμε»... Το ότι σε λίγο καιρό, όλο και θα ανεβαίνει το όριο του 0,9% στο οποίο επιβάλλεται η επισήμανση, με αποτέλεσμα την κατάργηση τελικά και αυτής της γελοίας ρύθμισης, λίγο τους νοιάζει.

Ισως να καταντάει μονότονο, αλλά δε φταίει το ΚΚΕ, που ξανά, για ένα ακόμη πρωταρχικό για τη ζωή των ανθρώπων ζήτημα, στάθηκε μόνο αυτό από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, καταγγέλλοντας με όσες δυνάμεις διαθέτει, εντός και εκτός αστικών κοινοβουλευτικών θεσμών, το χοντρό παζάρι που γίνεται σε βάρος της υγείας του λαού. Αυτός είναι και ο λόγος που στις 13 του Ιούνη ο λαός θα πρέπει να ενισχύσει και με την ψήφο του το δρόμο της αντίστασης, της απειθαρχίας και της ανυπακοής, ρίχνοντας στην κάλπη την ψήφο εκείνη που «κάθεται στο στομάχι» των πολυεθνικών: Την κόκκινη ψήφο.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ