Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι τιμές

Το θέμα της δήθεν συγκράτησης των τιμών παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής κυβερνητικής προπαγάνδας, μόλο που τον τελευταίο καιρό το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να το υποβαθμίσει, διαπιστώνοντας προφανώς ότι δεν είναι από τα «δυνατά» του χαρτιά. Ολο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά νοικοκυριά, ότι η πολιτική της έχει στις προτεραιότητές της την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων.

Στόχος της ήταν και είναι να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα από το γεγονός ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει είναι αυτές που δημιουργούν και οξύνουν τα μεγάλα προβλήματα και τα καθημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αδιέξοδα, που έρχονται μέσα από την πλήρη ασυδοσία που παρέχει με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο για να επεκτείνει και να εδραιώνει την κυριαρχία του σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Και ένας άμεσος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι η διαρκής αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι δυνατόν να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, δηλαδή από τη μια μεριά να δίνει το μαχαίρι και το πεπόνι στους μεγαλοεπιχειρηματίες να τους καταληστεύουν και από την άλλη να... προστατεύει τα εισοδήματά τους, έριξε στη «μάχη» κάθε λογής τερτίπια. Οι καταναλωτές την περίοδο που πέρασε είδαν και άκουσαν πολλά. «Ορκους» για την προστασία τους από την ακρίβεια και αλχημείες με την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων. Κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγορών, με ταυτόχρονη προβολή των σούπερ μάρκετ. Υπουργικούς λεονταρισμούς του τύπου «δε θα δεχτούμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις». Αλλά, τα αντανακλαστικά των βιομηχάνων λειτούργησαν άμεσα: «σε ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας καμία επιχείρηση δεν πρέπει να αισθάνεται υποχρεωμένη να δικαιολογήσει γιατί αυξάνει ή μειώνει τις τιμές», διαμήνυσε ο ΣΕΒ.

Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με τους φτηνούς λαϊκισμούς του εκάστοτε Κουλούρη που τους τελευταίους μήνες το ΠΑΣΟΚ έστεψε επικεφαλής της προπαγάνδας του. Η ακρίβεια και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» που η κυβέρνηση εξυπηρετεί με κάθε τρόπο και η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα ασκήσει ακόμα πιο... αποτελεσματικά. «Αποτελεσματική» αυτή η πολιτική είναι μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο και τους κάθε λογής κερδοσκόπους που αβγαταίνουν τα κέρδη τους καταληστεύοντας τα λαϊκά στρώματα. Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο μιας άλλης ριζικά διαφορετικής πολιτικής που θα έρθει σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο και θα εξασφαλίζει επαρκή και φθηνά προϊόντα για το λαό. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορούν να εφαρμόσουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ, γιατί πολύ απλά έχουν επιλέξει με ποιους συμπορεύονται και υπηρετούν. Οι εργαζόμενοι μια βδομάδα πριν βρεθούν μπροστά στην κάλπη πρέπει να σκεφτούν καλά πώς θα εκφράσουν έμπρακτα την καθημερινή αγανάκτησή τους όταν τους πνίγει η ακρίβεια και τα ατέλειωτα έξοδα. Να την εκφράσουν δίνοντας την ψήφο τους στο ΚΚΕ. Στο μόνο Κόμμα που σταθερά και αταλάντευτα βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα και τις ανάγκες τους, απέναντι και ενάντια στην ολιγαρχία του πλούτου και τους συμμάχους της.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ