Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Είμαι ... ΣΟΚ

«

Δεν είμαι πια ΠΑΣΟΚ. Είμαι ...ΣΟΚ»! «Το βλέπαμε ότι είναι ίδιοι, απλά δε θέλαμε να το παραδεχτούμε. Τώρα φάγαμε σκαμπίλι και ξυπνήσαμε. Μωρέ ΚΚΕ και πάλι ΚΚΕ, να ξέρουμε τι ψηφίζουμε». «Το συζητήσαμε, εμείς, εδώ μέσα. Ναι παιδιά, θα ψηφίσουμε ΚΚΕ». «Τώρα θα λέμε ψήφισε ΝΔ να μη βγει η ...Δεξιά;».

Είναι γνήσιες εκφράσεις στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που έκανε χτες εκεί περιοδεία και είχε μια ειλικρινή συζήτηση με τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους τεχνικούς, τους μαραγκούς και τους οικοδόμους του νοσοκομείου. Παντού όπου βρέθηκε η αντιπροσωπεία με τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος η συζήτηση «φούντωνε» στο δευτερόλεπτο. Απλοί εργαζόμενοι «άνοιγαν» την καρδιά τους, άλλοι με «χιούμορ», άλλοι θυμωμένα, για να δείξουν στους κομμουνιστές ότι άρχισαν να βγάζουν αρκετά πια συμπεράσματα.

Χρόνια ζουν τη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής. Μα φαίνεται να εκδηλώνεται η έκρηξη κάθε καλοπροαίρετου εργαζόμενου, με την ανταλλαγή στελεχών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τη συνεύρεση και αδελφοποίηση νεοφιλελεύθερων με ...«αριστερούς». Βέβαια, το μεγαλύτερο «μπέρδεμα» ένιωσαν οι εργαζόμενοι που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς είχαν πάρει μέρος και στη ...«συμμετοχική εκλογική διαδικασία» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. «Πώς να χωνέψω», είπε ένας εργαζόμενος μιλώντας για τον ...«μεσσία» Γ. Παπανδρέου, «ότι πήρε την ψήφο μου και την έδωσε στον Ανδριανόπουλο;».

Είναι φανερό ότι αρκετές αυταπάτες άρχισαν πλέον να διαλύονται. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι άρχισαν πια να αντιλαμβάνονται ότι «εδώ κάτι παίζεται». Αυτές οι «μεταγραφές» δείχνουν ανάγλυφα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Οτι αποτελούν γνήσιους εκπροσώπους της ολιγαρχίας και ότι μπροστά στον κοινό τους στόχο, την όσο γίνεται μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, όλα τώρα πια επιτρέπονται.

Και αυτό, όπως φάνηκε, άρχισαν να το αντιλαμβάνονται και οι απλοί άνθρωποι του μόχθου που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Η αισχρή επιχείρηση εξαγοράς και εξανδραποδισμού τους άρχισε να χαλάει. Αλλωστε, υφίστανται και οι ίδιοι την αντεργατική - πριν απ' όλα - πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Και αυτοί κλήθηκαν να ζήσουν με το 2,5% στους μισθούς, με την ιδιωτική ασφάλιση, να αποδεχτούν την αρπαγή των αποθεματικών από τα Ταμεία, να κοιμούνται παρέα με τον ατομικό τους αστυνόμο και να πηγαίνουν την άλλη μέρα να σκοτωθούν «ασφαλείς» στο μεροκάματο του τρόμου. Και τώρα είναι πιο εύκολο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Απλά, καθαρά, ο χτεσινός τίτλος του «Ρ» «εγκαταλείψτε τους τώρα» τα λέει όλα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του καθώς κανείς δε δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε. Στις 8 του Μάρτη αντί οι εργαζόμενοι να αναθεματίζουν πάλι την τύχη τους, καλύτερα να «παραμιλάνε» οι «πρασινογάλαζοι» εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Τώρα η ψήφος πρέπει να είναι καθαρή. Να είναι κόκκινη.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ