Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πολεμικό ρεσάλτο

Νύχτα και σημαδεύοντας στο ψαχνό, 13 πάνοπλοι Αμερικανοί μισθοφόροι «μπουκάρισαν», ουρλιάζοντας μέσα στο ελληνόκτητο γκαζάδικο δεξαμενόπλοιο «GENIE», με σημαία Παναμά, που ταξίδευε ανοιχτά της Φουτζέιρα στον Περσικό Κόλπο. Παρέταξαν τους ναυτεργάτες στα ρέλια του καταστρώματος με εντολή να βλέπουν προς τη θάλασσα. Τους είχαν έτσι στημένους επί δύο ώρες. Αρπαξαν τον καπετάνιο και με την απειλή των όπλων τον ανάγκασαν να τους δείξει το πλοίο και ταυτόχρονα τον ανέκριναν για τον ...Μπιν Λάντεν! Εκαναν έλεγχο εξονυχιστικό σε κάθε μέρος του πλοίου. Ανοιξαν καμπίνες, φωτογράφισαν πρόσωπα ναυτεργατών, φυλλάδια, έγγραφα και από πάνω έκαναν και πλιάτσικο, κλέβοντας προσωπικά είδη των ναυτεργατών, τηλεφωνικές κάρτες και όσα δολάρια βρήκαν!

Το περιστατικό αυτό διήρκεσε από τις 11.30 τη νύχτα της 12ης Οκτώβρη μέχρι τις 2.30 πρωινής ώρα της 13ης Οκτώβρη. Αμέσως μετά την απομάκρυνση των Αμερικανών «Ράμπο», ο καπετάνιος συντάσσει αναφορά με τα γεγονότα και τη στέλνει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Καταλήγοντας αναφέρει: «Κύριοι, είμαι σίγουρος ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε την ταπείνωση και τον εξευτελισμό που ένιωσα περιτριγυρισμένος από νέα παιδιά, χωρίς παιδεία και ήθος αλλά με εξουσία, κρατώντας τα όπλα. Κύριοι, είμαι σίγουρος ότι αυτού του είδους οι επιθεωρήσεις απαγορεύονται...». Ομως, δυστυχώς, ο πλοίαρχος γελάστηκε.

Η εισβολή των μισθοφόρων στο πλοίο ήταν πράξη πολέμου. Και αυτό ακριβώς το εφιαλτικό τοπίο, είναι ό,τι ετοιμάζουν για όλα τα εμπορικά καράβια. Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ίδια ώρα που βομβαρδίζουν λαούς όπως του Ιράκ, στρέφουν τις κάννες τους και προς τις κατακτήσεις, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της εργατικής τάξης των υπόλοιπων λαών. Ο πόλεμος είναι διαρκής και δίνεται σε όλα τα μέτωπα. Ο σκοπός, σε κάθε περίπτωση, είναι ένας. Η ένταση της εκμετάλλευσης για την αύξηση των υπερκερδών του κεφαλαίου, τη διαιώνιση της κυριαρχίας του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πασχαλίδης, σφύριξε αδιάφορα, όταν κλήθηκε να καταγγείλει το γεγονός αυτό, με δεδομένο ότι ανάμεσα στο πλήρωμα ήταν και 4 Ελληνες ναυτεργάτες, δηλαδή πολίτες της Ελλάδας και ότι η αμερικανική πολεμική έφοδος στο πλοίο, νομικά ήταν σαν να έγινε σε έδαφος μιας χώρας. «Δε με έχει απασχολήσει αυτό το θέμα», είπε και συνέστησε στο πλήρωμα να απευθυνθεί, για περαιτέρω εξηγήσεις στη χώρα της σημαίας που έφερε το πλοίο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη βέβαια της ΝΔ, όπως αποδείχτηκε στη διάρκεια της επέμβασης στο Ιράκ δεν ανέχεται απλώς αλλά συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τα πράγματα είναι απλά, δεν έχουν άλλη επιλογή οι ναυτεργάτες, συνολικά η εργατική τάξη της χώρας παρά να πολεμήσουν ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Το ΚΚΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, δείχνουν το δρόμο: Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, με πλώρη για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.


Αθήνα ΖΥΜΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ