Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το δάσος και το κέρδος

Ο,τι και να σκαρφιστεί ακόμα η κυβέρνηση, δε θα μπορέσει να κρύψει τις χρόνιες προθέσεις της να διαπράξει ένα προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των δασών, δηλαδή σε βάρος μιας βασικής πηγής ζωής. Οπως και σε άλλες περιπτώσεις η αξία της ζωής γίνεται ασήμαντη μπρος στους νόμους του κέρδους, έτσι συμβαίνει και τώρα σε βάρος της ζωής των δασών. Και, ως γνωστόν, τους νόμους του αδυσώπητου κέρδους υπηρετούν και εξυπηρετούν με την πολιτική τους, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Πάντως, ως πρόσχημα τίθεται εντόνως τελευταίως το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 24, που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και το οποίο «ορίζει» πως τα δάση και οι δασικές εκτάσεις εντάσσονται ολοκληρωτικά στην οικονομία της αγοράς. Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση με ένα νέο δασονόμο να αλλάξει μέχρι και τους ορισμούς του δάσους και της δασικής έκτασης, ενώ η ΝΔ κάνει κάτι ανώδυνους για την οικονομία της αγοράς ψευτοαφορισμούς...

Αλλά, από ό,τι συμπεραίνεται, ακόμα και ο ορισμός του δάσους, που υπάρχει στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2001, φαίνεται πως ξεπεράστηκε από τις απαιτήσεις της οικονομίας της αγοράς. Κι έρχεται η κυβέρνηση να δώσει το δικό της ορισμό για το δάσος ή τη δασική έκταση. «Να φέρει δασοπονικά είδη, αποκλειομένων των φρυγάνων. Να έχει έκταση τουλάχιστον τριών στρεμμάτων. Τα δασοπονικά είδη να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% της έκτασης». Από αυτό και μόνο δημιουργείται μέγα πολιτικό, ηθικό και νομικό ζήτημα.

Επί του πρακτέου, δημιουργείται θέμα αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων, που αφορά πολλά εκατομμύρια στρέμματα. Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και 18.000.0000 στρέμματα! Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως: Μέχρι τώρα, μέρος των φρυγάνων θεωρούνταν δασικές εκτάσεις. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα περιορισμός για δασοκαλυμμένες εκτάσεις κάτω των τριών στρεμμάτων, ώστε να μη θεωρούνται δάση. Αυξάνεται το όριο δασοκάλυψης στο 25% αντί του 15%, για να θεωρείται μια έκταση δάσος ή δασική. Επιπλέον, από τις ανακοινώσεις - κατευθύνσεις της κυβέρνησης, φαίνεται πως σχεδιάζεται να χαθεί το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου για πολλά εκατομμύρια στρέμματα δασικών χορτολιβαδικών εκτάσεων και να αποχαρακτηριστούν πολλές χιλιάδες στρέμματα, που είχαν τελεσιδίκως χαρακτηριστεί δασικά.

Δυστυχώς, από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα και ανακοινωθέντα της κυβέρνησης, γίνεται ολοφάνερο πως επιχειρείται να ανοίξει μια μεγάλη «φάμπρικα», αποχαρακτηρισμού των δασών, νομιμοποίησης των καταπατήσεων και ασύδοτης οικοπεδοποίησης, ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος δημόσιων δασικών εκτάσεων, ακόμα κι αν έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες, καθώς και νομιμοποίησης της ασύδοτης δράσης διαφόρων οικοδομικών συνεταιρισμών. Από κοντά έρχεται, σαν κερασάκι, η διευθέτηση χρόνιων ιδιοκτησιακών προβλημάτων, που - σκοπίμως - ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες.

Ο,τι όμως και να κάνει τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορέσει να κρύψει την πολιτική ξεπουλήματος του «πρασίνου» στα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα, με βάση και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Ούτε πρόκειται να πείσει κανέναν πως ό,τι γίνεται δεν έχει ως παράπλευρο σκοπό να «ενισχυθεί» η ρουσφετολογία και να επιτευχθούν ψηφοθηρικά οφέλη, μια και πλησιάζουν εκλογές.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ