Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στους δρόμους ο διάλογος

Πολλά και διάφορα είναι τα επιχειρήματα που επικαλούνται όσοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής στο διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ανάμεσά τους και το ενδεχόμενο να αποσπαστεί μια μεγαλύτερη αναλογικότητα. Ορισμένοι, μάλιστα, μέμφονται το ΚΚΕ για την άρνησή του να πάρει μέρος στο διάλογο, ενώ ανέσυραν από τη μνήμη τους και το 1989, με την τότε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. Ανάμεσά τους ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά και ο Δ. Τσοβόλας που δήλωσε χτες πως το ΚΚΕ «επαναλαμβάνει το λάθος του '89, στην ουσία δε θέλει την απλή αναλογική».

Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζονται καλά μεταξύ τους όπως γνωρίζουν και τι είχε συμβεί το 1989. Και δεν αναφερόμαστε κυρίως στη δηλωμένη πρόθεση αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τότε την απλή αναλογική, γεγονός που τορπίλιζε την όποια προσπάθεια εν τη γενέσει της. Αναφερόμαστε, κυρίως, στον όρο πολιτικής υποταγής που έθετε το ΠΑΣΟΚ ως αντάλλαγμα. Τον όρο προγραμματικής συνεργασίας, δηλαδή ρυμούλκησης του τότε ενιαίου Συνασπισμού στο δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα.

Η απλή αναλογική, ωστόσο, ως στοιχείο εκδημοκρατισμού, ως βήμα απαραίτητο προς την ισοτιμία της ψήφου, αποτελούσε και αποτελεί δικαίωμα και στόχο πάλης. Κι αν από τη μια πλευρά είναι τεράστιες οι ευθύνες όσων το αξιοποίησαν σαν «χαρτί» εκβιασμού άλλες τόσες θα ήταν οι ευθύνες όσων θα την παζάρευαν και θα τη διαπραγματεύονταν. Το ΚΚΕ στο ζήτημα των συνεργασιών υπήρξε πάντα ξεκάθαρο. Τονίζοντας πως η όποια συνεργασία δεν μπορεί να υπαγορεύεται από το εκλογικό σύστημα, αλλά καθορίζεται με βάση τις προγραμματικές θέσεις κάθε κόμματος. Αλίμονο, αν επιτραπεί η απλή αναλογική, ένα δίκαιο σύστημα, να αποτελέσει μέσο εκβιασμού και ρυμούλκησης μιας πολιτικής δύναμης από μια άλλη.

Από το 1989, βέβαια, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ δε διανοείται φυσικά να προτείνει απλή αναλογική. Αντ' αυτής προτείνει ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα. Το αν αυτό θα είναι λιγότερο ή περισσότερο ληστρικό μικρή σημασία έχει. Πολύ περισσότερο, όταν η πρόταση αντανακλά την κυβερνητική επιδίωξη της παραπέρα θωράκισης του δικομματικού (ή διπολικού) συστήματος. Η διαπραγμάτευση στη βάση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση αλλαγών αποδυναμώνει το αίτημα για απλή αναλογική. Η ζυγαριά που στήνεται, για να μετρηθεί το πόσο αναλογικότερος θα είναι ο νέος νόμος από τον προηγούμενο, θα έχει σίγουρα έναν χαμένο. Το αίτημα για απλή αναλογική.

Φυσικά και γι' αυτό καθεαυτό το διάλογο θα μπορούσαμε πολλά να πούμε. Ποιοι τον επιδιώκουν, για ποιες σκοπιμότητες. Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε και σε τι ωφελεί από τη στιγμή που δημόσιος διάλογος γύρω από το συγκεκριμένο θέμα διεξάγεται ήδη, καιρό τώρα. Το βασικό και κύριο είναι αν οι δυνάμεις που θέλουν απλή αναλογική, θα σηκώσουν ψηλά το μέτωπο της διεκδίκησής της, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Το ΚΚΕ αυτό πράττει κι έτσι θα συνεχίσει, παλεύοντας για την απλή αναλογική και καλώντας το λαό να πράξει το ίδιο. Για το ΚΚΕ, η όποια «δημοκρατική ευαισθησία και θεσμική υποχρέωση», μεταφράζεται πρωτίστως σε διεκδίκηση του μόνου ικανού να εκφράσει ανόθευτη τη λαϊκή θέληση εκλογικού συστήματος. Γιατί, συν τοις άλλοις, έστω και στο επίπεδο των συμβολισμών, κάποια πράγματα καλό είναι να περιφρουρούνται και να μην ευτελίζονται σε πραμάτεια πολιτικών παζαριών.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ