Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Με την ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα

Δυστυχώς για τους «υψηλούς καλεσμένους» του Γ. Δρυ, που θα συμμετάσχουν στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η επίσκεψή τους στο νησί των Φαιάκων δε θα έχει την υποδοχή που βρήκε ο ναυαγός Οδυσσέας. Αντί της Ναυσικάς και των άλλων πανέμορφων και καλοσυνάτων κορασίδων, που αντίκρισε ανοίγοντας τα μάτια του ο πολυμήχανος εκπορθητής της Τροίας, οι Ευρωπαίοι «μουσαφίρηδες» του Ελληνα υπουργού Γεωργίας θα δουν χιλιάδες αγριεμένες φάτσες αγροτών. Οχι, βεβαίως, ότι θα την περάσουν κι άσχημα στο τετραήμερο των «διακοπών» τους στο όμορφο νησί. Και τα κοκτέιλ τους θα απολαύσουν και τις κρουαζιέρες και τις δεξιώσεις τους, ούτως ώστε να φαίνονται χαρούμενοι και χαμογελαστοί στην «οικογενειακή φωτογραφία», που θα «βγάλουν» με το τέλος των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου.

Θα ήταν, όμως, ακόμα καλύτερα γι' αυτούς αν δε βρισκόταν αυτός ο Μπούτας και οι άλλοι... χωριάτες να χαλάσουν τη «φιέστα». Ας όψεται, δηλαδή, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), που οργανώνει παναγροτικό συλλαλητήριο στην Κέρκυρα, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρομεσαίους αγρότες να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Το φοβόταν αυτό ο Γ. Δρυς. Είχε, όμως, την ελπίδα ότι, επειδή το νησί του είναι μακριά από τα αγροτικά κέντρα της χώρας κι επειδή, αυτό το διάστημα, οι αγροτικές εργασίες είναι στο «φόρτε», το συλλαλητήριο δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αλλά, όπως δήλωσε χτες στο «Ρ» ένας Θεσσαλός αγωνιστής της αγροτιάς, «και στο... Βόρειο Πόλο να πήγαιναν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, μπροστά τους έπρεπε να μας βρουν».

Το χειρότερο, όμως, για την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ είναι ότι αυτό το συλλαλητήριο δε θα 'ναι απλώς μια ακόμα αγροτική διαμαρτυρία. Οπως δηλώνουν στελέχη της ΠΑΣΥ, η κινητοποίηση που θα γίνει το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας, θ' αποτελέσει σταθμό και, ταυτόχρονα, αφετηρία νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, πετώντας στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση μυριάδες δουλευτές της γης, ικανούς να παράγουν πλούτο για τη χώρα μας. Κι αυτή η απόφαση του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος για συνέχιση και ένταση της πάλης, με πολλές και αποτελεσματικές μορφές, με καθαρό περιεχόμενο και σαφείς στόχους, είναι που τρομάζει τους «μουστερήδες» της ΕΕ.

Γιατί ξέρουν πως μόνο ο συνεχής και σωστά προσανατολισμένος αγώνας της αγροτιάς, σε συντονισμό με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην αγροτική οικονομία, με στόχο τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Και γιατί γνωρίζουν πως μέσα από τον αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων μπορεί ν' ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεως, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων του Ελληνα αγρότη, του εργαζόμενου, του ελληνικού λαού...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ