Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το δικαίωμα της υγείας

Στις 28.7.2000 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τους άξονες της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ και την ίδια μέρα ο - τότε - υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, παρουσίασε τους άξονες του σχεδίου για την «υγεία του πολίτη». Την ίδια μέρα το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο αμερικανικό μοντέλο Υγείας, ενώ η ΝΔ έσπευσε να προσφέρει τη συνδρομή της, θεωρώντας πως οι άξονες κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.

Την επομένη μέρα (29.7.2000) ο «Ρ» είχε κεντρικό τίτλο «Εμπορικό Σύστημα Υγείας» (κατά παράφραση του Εθνικού Συστήματος Υγείας) και στην πρώτη του σελίδα σημείωνε: «Η κυβέρνηση, αφού απαξίωσε με την πολιτική της το δημόσιο σύστημα Υγείας, εμφανίζεται τώρα ως σωτήρας της "υγείας του πολίτη", ενώ, στην πραγματικότητα, στρώνει διάπλατα το δρόμο στους καραδοκούντες επιχειρηματίες, δημιουργώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παράδοσή της στους "νόμους της αγοράς"».

Σε εφαρμογή εκείνων των αποφάσεων ψηφίστηκαν τέσσερις νόμοι - για τον εκσυγχρονισμό του, για το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος που εντάσσει την Πρόνοια στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας - στην ουσία, δηλαδή, τη διαλύει.

Παρά τις «επαναστατικές» διακηρύξεις για εξομοίωση των υπηρεσιών Υγείας με εκείνες της Ευρώπης η κατάσταση παρέμεινε η ίδια και ενισχύθηκαν τα στοιχεία της εμπορευματοποίησης: Οι ουρές παρέμειναν οι ίδιες ή και μεγάλωσαν τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο ΙΚΑ. Τα εμπόδια στην πρόσβαση μεγάλωσαν για τους ασθενείς στην ώρα της ανάγκης. Καταργήθηκε πλέον και η κατ' επίφαση δωρεάν παροχή υπηρεσιών καθώς καθιερώθηκε το απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο στα νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς πληρώνουν «χαράτσια».

Η ιδιωτική δαπάνη Υγείας εκτινάχτηκε στο 45% και οι φτωχοί πια αποκλείονται απ' τις υπηρεσίες Υγείας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας επεκτείνεται και γιγαντώνεται και η κυβέρνηση ευλογεί την «αναπτυξιακή» της διάσταση.

Τα νοσοκομεία βουτήχτηκαν ξανά στα χρέη, ενώ αν εφαρμοστούν οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί για την αποπληρωμή των χρεών προς τις εταιρίες δε θα είναι μακριά η μέρα που κάποια απ' αυτά θα τα πάρουν οι τράπεζες. Με γοργούς ρυθμούς εκχωρούνται ο ένας μετά τον άλλο οι τομείς στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα νοσοκομεία βιώνουν τη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στις 13.2.2003 - τριάντα ακριβώς μήνες μετά - συνέρχεται και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει τα θέματα της Υγείας, με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα στοιχεία που διαρρέουν, πάντως, προοιωνίζονται τη γενίκευση των μέτρων, που θα ολοκληρώνουν το Εμπορικό Σύστημα Υγείας.

Ο λαός αυτής της χώρας δικαιούται ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών του. Και αυτό το δικαίωμα μπορεί να το κατακτήσει με τη σύγκρουσή του με την κυρίαρχη πολιτική, μέσα από μέτωπα ταξικών δυναμικών αγώνων και τη δημιουργία του δικού του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, που μπορεί να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ