Τετάρτη 1 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στη δράση για το Μέτωπο

Ενας χρόνος τελείωσε, ένας νέος αρχίζει σήμερα με μεγαλύτερες απαιτήσεις από όλους μας για να είναι ένας χρόνος δημιουργικός, αγωνιστικός, που θα μας φέρει κοντύτερα στους στόχους μας. Αναλογιζόμενοι αυτούς τους στόχους, δύο χρόνια μετά τον καθορισμό τους από το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, η σημερινή μέρα ενδείκνυται για ένα σύντομο απολογισμό.

Στις 17 Δεκέμβρη του 2000 το 16ο Συνέδριο ολοκλήρωνε τις εργασίες του με την εκτίμηση της ανάγκης - και την προτροπή - της επιτάχυνσης των ρυθμών δουλιάς όλων των μελών και φίλων του Κόμματος για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν αποκτήθηκε σημαντική εμπειρία από τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων στο εργατικό κίνημα, στο κίνημα των αγροτών, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, δράση που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συσπειρώσεων όπως το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, αντιπολεμικές συσπειρώσεις, καθώς και συσπειρώσεις για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Συσσωρεύτηκε πλούσια εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκδηλώσεις κατά της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, σε κινητοποιήσεις έκφρασης διεθνιστικής αλληλεγγύης. Δόθηκαν σημαντικές μάχες, εκλογικές, όπως η πρόσφατη των δημοτικών και νομαρχιακών, στην οποία επίσης δημιουργήθηκαν πλατιές συσπειρώσεις, ενώ κατάκτηση για το κίνημα είναι η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στα πλαίσια της οποίας συσπειρώνονται ευρύτατες δυνάμεις και φορείς.

Ολη αυτή η συλλογική εμπειρία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά μας για ενίσχυση των συσπειρώσεων που έχουν δημιουργηθεί, για σχηματισμό νέων στα επιμέρους μέτωπα πάλης, όπως αυτά είχαν καθοριστεί από το 16ο Συνέδριό μας και εμπλουτίζονται από τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα. Συσπείρωση κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών. Συσπείρωση για την αλλαγή της πνευματικής, πολιτιστικής ατμόσφαιρας στον τόπο, ενάντια στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, εθνικισμού, ρατσισμού, κοσμοπολιτισμού, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Για τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς μαζί με τους εργάτες γης. Για τα προβλήματα και τις ανάγκες των μικροαστικών στρωμάτων που προκύπτουν από τη συγκέντρωση κεφαλαίου και παραγωγής. Για την περιφερειακή ανάπτυξη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά των αντιλαϊκών επιλογών που εφαρμόζουν φορείς της ΤΑ. Συσπείρωση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Συντονισμός και συνεργασία με αντιμονοπωλιακές αντιιμπεριαλιστικές ριζοσπαστικές προοδευτικές δυνάμεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει η δυνατότητα της συγκρότησης του Μετώπου άμεσα, να μην έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, είναι όμως κοινά παραδεκτό ότι η στοχοπροσήλωσή μας και η επίμονη δράση μας στα παραπάνω μέτωπα πάλης, στη δημιουργία πλατιών συσπειρώσεων γύρω απ' αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, μπορεί και θα φέρει τον τελικό μας στόχο πιο κοντά στον ορίζοντα. Μ' αυτό ως δεδομένο, με την πλούσια εμπειρία του χρόνου που έφυγε, συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά τη δράση μας μέσα στο λαό, στους εργαζόμενους, στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Καλή αγωνιστική χρονιά, λοιπόν, πιο αποτελεσματική για τους συλλογικούς μας στόχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ