Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ψήφος με νόημα και βάρος

Καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρουν τα γνωστά από το παρελθόν διλήμματα και προσθέτουν νέα για να παραπλανήσουν και να εκβιάσουν τους πολίτες με στόχο την ψήφο τους.

«

Στείλτε μήνυμα» είναι το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να «διαβάσει» το αποτέλεσμα των εκλογών ως πρόκριμα για τις εθνικές, βουλευτικές εκλογές. Επιχειρεί, λοιπόν, να οικειοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αν θέλετε την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, λέει η ΝΔ, ο ασφαλέστερος τρόπος για την εκφράσετε είναι η υπερψήφιση των συνδυασμών της.

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, θέλοντας να αποφύγει το πικρό ποτήρι μιας εκλογικής - πολιτικής ήττας, ξαναζεσταίνει την παλιά σούπα περί «προοδευτικής πλειοψηφίας». Θέλει να αναβιώσει το «φόβο της Δεξιάς» για να καλέσει στην υπερψήφιση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο γύρο και από τους ψηφοφόρους των «άλλων δημοκρατικών δυνάμεων».

Βεβαίως, εκτός από τις επιμέρους επιδιώξεις των δύο «μεγάλων» κομμάτων, υπάρχει και ένας κοινός, προφανής, στόχος. Ο στόχος αυτός αφορά στον εγκλωβισμό του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού στο μαντρί του δικομματισμού. Στη διατήρηση και την ενίσχυση της πολιτικής που από κοινού υποστηρίζουν με τη μία ή την άλλη εκδοχή.

Οι εκλογές αυτές δίνουν, εκτός των άλλων, τη δυνατότητα σε ευρύτατες μάζες να απελευθερωθούν από τα δεσμά του εκβιασμού και της δικομματικής απάτης. Οι εργαζόμενοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι επαγγελματοβιοτέχνες, η νεολαία έχουν την ευκαιρία να καταστήσουν σαφές ότι δεν επιλέγουν μεταξύ του ενός ή του άλλου διαχειριστή της πολιτικής την οποία καταδικάζουν. Οτι δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στα ψεύτικα διλήμματα και τους εκβιασμούς.

Μπορούν να δώσουν νόημα και βάρος στην ψήφο τους, ενισχύοντας τους συνδυασμούς που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Ετσι εκφράζουν με τον πιο καθαρό και ανόθευτο τρόπο την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτοχρόνως κλείνουν την πόρτα σ' όλους τους επίδοξους διαχειριστές της, είτε αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, είτε τα «κεντροδεξιά» και «κεντροαριστερά» σενάρια.

Με κριτήριο τα ίδια τους τα προβλήματα από τη λιτότητα και την ανεργία μέχρι τα μικρά και μεγάλα τοπικά προβλήματα, από την ανάγκη υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων μέχρι την αντίθεση στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν, θα στείλουν το μήνυμά τους. Ενα μήνυμα που δε θα επιτρέψει ούτε στον ένα ούτε στον άλλο συνεταίρο του δικομματισμού να πανηγυρίζουν στις 13 και τις 20 Οκτώβρη.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ