Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οταν ο «θώκος» γίνεται αυτοσκοπός...

Θα μπορούσε κανείς να πει και να γράψει πολλά για την τακτική του Συνασπισμού μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Μερικές φορές, όμως, είναι προτιμότερο να αφήνεις τα γεγονότα να «μιλάνε» και να στοιχειοθετούν την εκτίμηση περί του πολιτικού καιροσκοπισμού που χαρακτηρίζει την ηγεσία του εν λόγω κόμματος, όπως προκύπτει, αν μη τι άλλο, από τις αποφάσεις και τις θέσεις των αρμοδίων οργάνων του κόμματος.

Μια δημοσιογραφική περιπλάνηση ανά την Ελλάδα, για την «αλίευση» στοιχείων ίσως αποδειχτεί εξαιρετικά αποκαλυπτική. Καταρχήν να σημειώσουμε πως σχεδόν στους μισούς δήμους και τις μισές νομαρχίες ο Συνασπισμός επέλεξε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Παραμένει προς απάντηση το ερώτημα πώς αυτή η επιλογή συμβαδίζει με το στόχο για «χτύπημα του δικομματισμού». Αυτό είναι ένα το κρατούμενο, με γενική ισχύ. Ας δούμε, όμως, πώς εκφράζεται η πολιτική τακτική του ΣΥΝ, πώς μεταφράζονται στην πράξη οι κεντρικές του αποφάσεις, τουλάχιστον στη Λέσβο.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Ο υποψήφιος νομάρχης που στηρίζει ο ΣΥΝ είναι ο Π. Μυριτζής. Στο μακροσκελές βιογραφικό του που φιλοξενείται σε προεκλογικό του φυλλάδιο, δε βρέθηκε χώρος για την αναφορά της κομματικής του προέλευσης, αλλά βρέθηκε χώρος για τη φωτογραφία του υπουργού Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος παρέχει και πιστοποιητικό αξιοσύνης στον Π. Μυριτζή. Φωτογραφία που προς στιγμήν δημιούργησε παρεξηγήσεις, μιας και αρκετοί νόμισαν πως ο Ν. Σηφουνάκης κατεβαίνει για νομάρχης. Να σημειώσουμε, απλά και μόνο για να συμπληρωθεί η εικόνα, πως η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να στηρίξει στη νομαρχία τον Βουνάτσο, πλην όμως το βράδυ της περασμένης Δευτέρας παραιτήθηκε ο γραμματέας της ΝΕ, λόγω των σχετικών με τις εκλογές διαφωνιών, που έχουν προκύψει και ο αντικαταστάτης του συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου του ΣΥΝ Π. Μυριτζή. Ως εκ τούτου, μάλλον προστέθηκε μια ακόμα νομαρχία στον κατάλογο των συνεργασιών ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Πάμε παρακάτω: Η Μάρω Μπουρνού, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Α. Χατζηκομνηνού, υποψηφίου της ΝΔ. Συμπεραίνουμε πως το πρόγραμμα και οι θέσεις της ΝΔ για την ΤΑ την εκφράζουν απολύτως. Επίσης, συμπεραίνουμε πως αυτή η επιλογή «ανεβάζει» τον ΣΥΝ στα μάτια του λαού της Λέσβου, παρά τις προσπάθειες της τοπικής οργάνωσης ΚΚΕ να «τον χτυπήσει», όπως η ίδια κατήγγειλε με μένος πολλές φορές, τοποθετούμενη στις συνεδριάσεις της ΚΠΕ του κόμματός της.

Ο λεσβιακός λαός συζητάει πολύ για τη στάση άλλων στελεχών του ΣΥΝ σε άλλους δήμους. Ακούγονται πολλά π.χ. για τη στήριξη που παρέχει παράγοντας της Δεξιάς στον υποψήφιο του ΣΥΝ στον Δήμο της Αγ. Παρασκευής, όπως και πολλά λέγονται για αλισβερίσια αλληλοϋποστήριξης με τη ΝΔ π.χ. στη Βρίσα.

Αυτά μόνο στη Λέσβο. Να είναι, άραγε, εξίσου ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές οι επιλογές σε άλλους δήμους και σε άλλες νομαρχίες της χώρας; Σε κάθε περίπτωση, ποιος μίλησε για προγράμματα και θέσεις, για πολιτική συνέπεια κ.ο.κ.;


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ