Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αμερικανικές νηοψίες στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ ουδέποτε έκρυψαν τη φιλοδοξία τους να κυριαρχήσουν στον πλανήτη. Σήμερα, μάλιστα, δεν κρύβουν την πεποίθησή τους ότι έχουν ήδη επιβάλει την κυριαρχία τους. Οτι έχουν ήδη οικοδομήσει τις βάσεις για την εδραίωση της πρώτης στην ιστορία και μόνης πλανητικής αυτοκρατορίας.

Οι Αμερικανοί ηγέτες αισθάνονται και λειτουργούν ως αυτοκράτορες, αφού με την αξιοποίηση της τεράστιας στρατιωτικής μηχανής που διαθέτουν είναι σε θέση να επιβάλλουν τις απόψεις τους, με το «καλό» ή με το ζόρι, σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πριν φτάσουν στην κινητοποίηση της ωμής στρατιωτικής δύναμης, έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν και να εκβιάσουν, χρησιμοποιώντας τους Διεθνείς Οργανισμούς τους οποίους ελέγχουν, προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα και προστασία σε όσα κράτη δορυφοροποιούνται πρόθυμα και κυρώσεις σε όσα αποκλίνουν από τις αμερικανικές οδηγίες.

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη, ο αμερικανικός ιστός διευρύνεται απροκάλυπτα σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Οποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Αυτή η φράση περιγράφει απόλυτα και με ακρίβεια την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Σε αυτήν ακριβώς τη φράση δίνουν ιδιαίτερη σημασία κυρίως οι «σύμμαχοι» και οι «φίλοι» των Αμερικανών.

Οι Αμερικανοί, πάντως, φέρονται στους «συμμάχους» και τους «φίλους τους», σαν αφέντες που απαιτούν απόλυτη υπακοή. Αντιμετωπίζουν ανεξάρτητες χώρες σαν προτεκτοράτα και φόρου υποτελείς. Μάλιστα, μετά την 11η Σεπτέμβρη η Ουάσιγκτον δεν τηρεί κανένα πρόσχημα. Η απαίτησή της να πραγματοποιούν αμερικανικές δυνάμεις νηοψίες στα χωρικά ύδατα κρατών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ν. Κορέα, η Ελλάδα, η Τουρκία κ.ά. περιγράφει απόλυτα την αυτοκρατορική εντύπωση που έχουν οι Αμερικανοί για τον εαυτό τους.

Εντύπωση, δυστυχώς, δικαιολογημένη, καθώς το πολιτικό προσωπικό όλων αυτών των χωρών δεν επέστρεψε ως απαράδεκτο το αμερικανικό «αίτημα», αλλά διαπραγματεύεται, αναζητά «κοινή στάση» και τρόπους να ικανοποιήσει τις απαράδεκτες αμερικανικές απαιτήσεις, διασώζοντας κάποια προσχήματα.

Τι κι αν η απαίτηση της Ουάσιγκτον σημαίνει εκχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος; Τι κι αν αντιβαίνει σε κάθε κανόνα εσωτερικού ή διεθνούς δικαίου; Καμία από όσες χώρες παρέλαβε το αμερικανικό αίτημα δεν το απέρριψε ακόμα και βεβαίως ούτε η Ελλάδα.

Φυσικά, κανείς δε θα περίμενε από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατήσει σε πράξεις αντίστασης στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί και παίζει απλώς το ρόλο της διαχείρισης των υποθέσεων μιας χώρας, η οποία αντιμετωπίζεται από την Ουάσιγκτον σαν προτεκτοράτο. Οταν, λοιπόν, ο «προστάτης» απαιτεί, ο «προστατευόμενος» πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει την απαίτηση. Μπορεί να δυσκολευτεί σε μερικές περιπτώσεις, αλλά τελικά βρίσκει τον τρόπο. Κάτι που αναμένεται να συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ