Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Γαλάζιος» αγώνας...

Δεν ξέρουμε πόσο ικανοποιημένοι έφυγαν από την Αθήνα οι αγρότες, που συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο. Εγινε εμφανές όμως ότι συμμετείχαν σε ένα συλλαλητήριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΝΔ, είτε το ήξεραν, είτε όχι. Της ΝΔ, που με κάθε μέσο επιδιώκει δημαγωγικά να πείσει τους αγρότες πως για όλα τα «δεινά» φταίει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αν φύγει από την κυβερνητική εξουσία θα πάψουν ως διά μαγείας... να τα υφίστανται, αποκρύπτοντας την κύρια αιτία που είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Και η όλη πρακτική εξαπάτησης των αγροτών από τη ΝΔ, που φάνηκε και στο χτεσινό συλλαλητήριο, βρήκε και «ακλόνητο άλλοθι» από την άσκηση αστυνομικής βίας, λίγα μέτρα μακριά από το Μαξίμου, σε βάρος της προπομπής των διαδηλωτών, όπου υπήρχαν αρκετοί βουλευτές της «γαλάζιας παράταξης».

Η κυβέρνηση έδειξε, για άλλη μια φορά, το βίαιο πρόσωπό της, προκειμένου να υπερασπιστεί της αντιαγροτική πολιτική της. Και η ΝΔ που παλεύει να υπηρετήσει καλύτερα την ίδια αντιαγροτική πολιτική, βρήκε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να οξύνει το δικομματικό καυγά. Ετσι, το σύνθημα «κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ», ήρθε να δέσει με το κεντρικό σύνθημα που δέσποζε στο χώρο της συγκέντρωσης στο Καλλιμάρμαρο: «Η ΕΟΚ δίνει λεφτά και προγράμματα, η κυβέρνηση φέρνει φτώχεια και αδιαφορία». Δηλαδή, αν φύγει το ΠΑΣΟΚ και έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση, θα πάψει η φτώχεια των αγροτών; Θα πάρουν περισσότερα λεφτά οι βαμβακοπαραγωγοί, οι καπνοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί και γενικά όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι; Οπως προκύπτει και από το χτεσινό ψήφισμα του «γαλάζιου» συλλαλητηρίου, το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση αποδέχεται αδιαπραγμάτευτα τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, ενώ είναι πασιφανές πως μια κυβέρνηση της ΝΔ θα τα αποδέχεται κατόπιν ...σκληρής διαπραγμάτευσης! Και ποιος να πιστέψει τη ΝΔ ότι αν γίνει κυβέρνηση, δε θα συνεχίσει να υλοποιεί τις ολέθριες εντολές της ΕΕ στο βαμβάκι και πως δε θα εφαρμόσει τις αποφάσεις ξεκληρίσματος των καπνοπαραγωγών; Το 1992 ποιος έβαλε πρώτος το λίθο του ξεκληρίσματος των καπνοπαραγωγών και δέχτηκε το δραστικό περιορισμό της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα;

Η ΝΔ, όμως, χτες φόρεσε την «αγωνιστική προβιά» της, προκειμένου να δώσει συγχωροχάρτι στον εαυτό της, για τη στάση που τήρησε στη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων. Εδειξε ότι δε θέλει αγώνες, που θα συγκρούονται με τις πολιτικές που οδηγούν τους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Κι έδειξε ότι επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αγανάκτηση των αγροτών και να συγκαλύψει το δικό της αντιαγροτικό πρόσωπο. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας πρέπει να ξεφύγουν από τα δίχτυα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των «δορυφόρων» τους, πριν είναι αργά. Ενωμένοι και αποφασισμένοι πρέπει να αντιπαλέψουν και ανατρέψουν, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, την πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια, το ξεκλήρισμα και την ανεργία. Μια πολιτική που υπαγορεύουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολυεθνικές και, μέσω της ΕΕ, υλοποιείται από κυβερνήσεις σαν του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ