Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντιαγροτική Ευρω -ΣΥΝαίνεση

«

Η Ευρώπη είναι η ευρύτερη χώρα μας» (εννοείται η Ευρωπαϊκή Ενωση), είναι εντελώς φυσιολογικό να υποστηρίζει ο ΣΥΝ, όπως το πρόβαλε, την περασμένη Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής του Μ. Παπαγιαννάκης. Ο οποίος και παραπονέθηκε πως και εδώ, στην Ελλάδα, «Αριστερά» χαρακτηρίζεται μόνο το ΚΚΕ και ίσως ο ΣΥΝ... Και όχι όπως στην Ευρώπη όπου «Αριστερά» χαρακτηρίζονται: Τα κεντροαριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα των Ζοσπέν, Σρέντερ και Μπλερ, που συγκυβερνούν υλοποιώντας την ΟΝΕ και βομβαρδίζουν μαζί με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, πριν, τη Γιουγκοσλαβία και το λαό της και, τώρα, όλους τους άλλους λαούς που δεν υποτάσσονται στην ιμπεριαλιστική τάξη τους, δεν αποδέχονται τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών του κεφαλαίου, τη βάρβαρη λιτότητα που επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ, ΗΠΑ, ΠΟΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και λοιπά τέτοια ...ευαγή ιδρύματα.

Με τέτοιες... ευρωπαϊκές θέσεις, άλλο στέλεχός του, ο Δ. Χατζησωκράτης, διευκρίνισε πως ο ΣΥΝ στηρίζει τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία ή το νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών - και των σχολικών μονάδων μαζί - για να μην πηγαίνουν τα χρήματα στα υποβαθμισμένα σχολεία των φτωχών παιδιών και συνοικιών, γιατί έτσι θα καθορίζονται τα σχετικά κονδύλια... Το κυριότερο, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων της ΕΕ προς τους Ελληνες αγρότες και της μείωσης της καλλιεργήσιμης έκτασης στη χώρα μας -αυτό ακριβώς που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, άλλοι «συμμέτοχοί» τους στη σύσκεψη της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, το προχώρησαν παραπέρα θεωρώντας φυσιολογικό... να φτάσει στο 3% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ο αγροτικός κόσμος!

Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα, που απασχολούν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Μπορεί ο ΣΥΝ να κόπτεται ότι στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, όταν ο ευρωβουλευτής του είναι υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων, πολιτική που πρεσβεύει η ΕΕ και η κυβέρνηση; Και τι άραγε ψηφίζει στο Ευρωκοινοβούλιο, την κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα;

Ακόμη μπορούν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες να εμπιστεύονται μια πολιτική δύναμη όπως ο ΣΥΝ, όταν ηγετικά στελέχη του εκφράζουν την άποψη για αναγκαιότητα μείωσης του αγροτικού πληθυσμού στο 3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (η ίδια η ΕΕ μέχρι τώρα επιδιώκει τη μείωσή του στο 6%); Δηλαδή συμφωνούν με το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην αγροτική οικονομία, με τη συγκέντρωση της γης σε λίγους (3%) καπιταλιστές μεγαλοαγρότες.

Ετσι, η όποια υποτιθέμενη στήριξη των αιτημάτων των αγροτών από την ηγεσία του ΣΥΝ μετά απ' όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι είναι σκέτη δημαγωγία και κοροϊδία σε βάρος των αγροτών. Γι' αυτό και οι αγρότες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους μπροστά και στις κινητοποιήσεις τους, για το ποιος είναι μαζί τους και ποιος με τους αντιπάλους τους, την ευρωπαϊκή πολιτική, τη συμφωνία μ' αυτήν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και του ΣΥΝ.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ