Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Είμαστε με τους Αμερικανούς»!

Υπάρχουν δηλώσεις που έμειναν ιστορικές σε αυτό τον τόπο. Φράσεις όπως το «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας» του Π. Κανελλόπουλου προς τον Βαν Φλιτ, ή το «πάμε χέρι - χέρι με τον Κλίντον» του Α. Παπανδρέου, είναι τέτοια τυπικά δείγματα. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι ο Κ.Σημίτης κατάφερε να είναι ίσως ο μόνος Ελληνας πρωθυπουργός που κατέστησε όχι μία, αλλά δύο φράσεις του, μνημειώδεις και αποκαλυπτικές της υποτέλειας της άρχουσας τάξης της χώρας έναντι των Αμερικανών.

Η πρώτη έγινε το βράδυ των Ιμίων. Πρόκειται για εκείνο το αλησμόνητο «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ». Η δεύτερη έγινε μόλις χτες στη Ν.Υόρκη (ξημερώματα Ελλάδας) και μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του CNN στον ΟΗΕ για το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και για το γνωστό ρεπορτάζ του CBS, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε: Ο Πρόεδρος Μπους και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαστε με τους Αμερικανούς!

***

«

Είμαστε με τους Αμερικανούς», λοιπόν! Ιδού ο λόγος του ταξιδιού: Ο «φόρος υποτέλειας» που έσπευσε να καταβάλει αυτοπροσώπως στις ΗΠΑ ο κ.Σημίτης, καταβλήθηκε! Που σημαίνει ότι οι λεονταρισμοί κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα δεν κράτησαν ούτε 24 ώρες. Ο πρωθυπουργός που «δε δέχεται πιέσεις» (!), όπως έλεγε προχτές, έδωσε μόνος του την απάντηση στο γιατί δε δέχεται πιέσεις: Διότι όταν είσαι τόσο ευθυγραμμισμένος με την πολιτική των ΗΠΑ, όπως ο κ.Σημίτης, είναι αναμενόμενο να μην εκλαμβάνεις τις εντολές των ΗΠΑ ως πίεση, αλλά ως υποχρέωση και καθήκον που πρέπει να εκπληρώσεις αυθωρεί και παραχρήμα.

***

«

Είμαστε με τους Αμερικανούς»... Με τους Αμερικανούς που καταργούν τα σύνορα στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια. Με τους ...«αντιτρομοκράτες» Αμερικανούς που έσφαξαν μερικές χιλιάδες άμαχους στη Γιουγκοσλαβία. Που μετά τα παιδιά του Ιράκ τώρα σφάζουν στο Αφγανιστάν.

Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Καμπούλ ανακοίνωσε προχτές ότι ο αμερικανικός βομβαρδισμός ενός χωριού του Ανατολικού Αφγανιστάν που πραγματοποιήθηκε στις 29/12/2001 εξακριβώθηκε ότι στοίχισε τη ζωή 52 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών, υπάρχουν - σύμφωνα με τον ΟΗΕ - 17 άνδρες, 10 γυναίκες και 25 παιδιά.

Με αυτούς «είμαστε». Με τους δολοφόνους...

***

Είμαστε με τους ...«αντιτρομοκράτες» Αμερικανούς. Μόνο που οι Αμερικανοί είναι με το Πακιστάν που οι μυστικές υπηρεσίες του εκπαίδευσαν τους Μπιν Λάντεν και εγκατέστησαν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Είμαστε με τους Αμερικανούς... Μόνο που οι Αμερικανοί είναι με τη Σαουδική Αραβία που, όπως έγραφε η «Φιγκαρό», την εξουσία στη χώρα αυτή κατέχουν «οι αληθινοί αρχηγοί της Αλ-Κάιντα». Βέβαια, η Σαουδική Αραβία δεν περιλαμβάνεται στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, λόγω του πετρελαίου της καθώς και ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες της χρηματοδοτούν τους Αμερικανούς υποψηφίους...

Αλλά, «είμαστε με τους Αμερικανούς»... Μόνο που οι Αμερικανοί είναι με την Τουρκία, που χτες ο λαός της θρήνησε το 85ο θύμα των «λευκών κελιών».

Είμαστε με τους Αμερικανούς... Μόνο που οι Αμερικανοί θεωρούν «τρομοκράτη» τον ελληνικό λαό, επειδή διαδηλώνει έξω από την πρεσβεία τους...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ