Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το αίσχος της «επαναπροώθησης»

Μετά την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Τουρκία, που αφορά στην «επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών», προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα στον κατήφορο της αναλγησίας. Με την προχτεσινή απόφαση τής διυπουργικής επιτροπής, μνημείο ξενοφοβικής αντίληψης, προχωράει στην πολιτική της απώθησης «πριν μπουν στα σύνορα». Ταυτόχρονα, έρχονται μια σειρά μέτρα αυστηροποίησης των όρων χορήγησης πολιτικού ασύλου - που έτσι και αλλιώς στην Ελλάδα χορηγείται με το «σταγονόμετρο» - αλλά και προτάσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων, εντονότερη στρατιωτικοποίηση στο πλαίσιο φυσικά του ευρωτρομονόμου.

Ετσι οι χιλιάδες άνθρωποι που γίνονται πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθώντας να ξεφύγουν από αυταρχικά καθεστώτα, από τους πολέμους που στηρίζουν και υποδαυλίζουν οι ιμπεριαλιστές, από την πείνα και τις καταστροφές, από την ανέχεια, γίνονται για δεύτερη φορά θύματα. Από τα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων, αν επιζήσουν, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την αγχόνη και το θάνατο, ειδικά οι Κούρδοι που επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Ο κυνισμός δε, των κυβερνώντων επιχειρείται να ντυθεί με δήθεν προάσπιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και ωμά διατυπώνεται ότι «θα διέρχονται τα σύνορα μόνο όσοι εξυπηρετούν την εθνική οικονομία», όσους έχει ανάγκη το κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί. Οσοι περισσεύουν απλώς θα πετιούνται στον... Καιάδα.

Αυτή η συμφωνία και πρόθεση - πρόταση της κυβέρνησης για προώθηση συμφωνιών με την ΕΕ για την επιστροφή «λαθρομεταναστών» στις χώρες προέλευσής τους, μπαίνει ήδη σε εφαρμογή. Από τη χώρα μας έχουν ήδη διωχτεί μόνο το πολύ πρόσφατο διάστημα εκατοντάδες άνθρωποι. Τελευταίο παράδειγμα, από την Κύμη της Εύβοιας, ενώ σχεδιάζεται αυτές τις μέρες και το διώξιμο των ταλαίπωρων μεταναστών που κατέληξαν στη Ζάκυνθο μόνο κάτω από τη μεγάλη πίεση του ζακυνθινού λαού, την έκφραση της πλατιάς του αλληλεγγύης.

Αυτή η απάνθρωπη πολιτική της επαναπροώθησης, για την οποία τόσο υπερήφανη νιώθει η κυβέρνηση, καταδεικνύει και την ανυπαρξία οποιασδήποτε ευαισθησίας, αφού εκτός των άλλων δεν τηρούνται ούτε οι διεθνείς συμβάσεις για τους πρόσφυγες και συγκεκριμένα η Σύμβαση της Λοζάνης του 1951. Ομως για τη σημερινή κυβέρνηση που συμμετέχει «στα γεμάτα» στην τρομοκρατική εκστρατεία του Μπους και των άλλων ιμπεριαλιστών, που συνέβαλε και συμβάλλει στους άδικους πολέμους, που γεννούν τη φτώχεια, τη δυστυχία και την προσφυγιά, είναι φυσικό επακόλουθο να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στα θύματα αυτών των πολιτικών.

Η υπεράσπιση των μεταναστών και προσφύγων, των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ