Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Διπλή παγίδα

Μια διπλή παγίδα επιφυλάσσει για τους δημόσιους υπάλληλους η κυβέρνηση, σε συνεργασία πάντα με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, η οποία υποδέχτηκε με πολύ θετικό τρόπο τις προχτεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει αυξήσεις σε διάφορα επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ έσπευσε να υπερηφανευτεί για την «επιτυχία», την οποία απέδωσε στη... στάση της και στη «λειτουργία» των συλλογικών διαπραγματεύσεων! Ολα τακτοποιημένα και οι δημόσιοι υπάλληλοι στη γωνία, να πληροφορούνται τα τεκταινόμενα από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και να προσδοκούν αυξήσεις, την ίδια στιγμή που έχει μπει σε λειτουργία ένα μεγάλο σχέδιο ανατροπής σημαντικών κατακτήσεών τους. Ανατροπή που θα οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των αποδοχών τους, αλλά και σε μια βαθιά αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων προς το χειρότερο.

Τα δεδομένα είναι μπροστά στα μάτια όλων, γι' αυτό και η κυβέρνηση στέλνει «προπετάσματα καπνού». Η ΑΔΕΔΥ υπερηφανεύεται για τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ξέρει όμως ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους μισθούς, αλλά μόνο μιας «συμφωνίας», η οποία δε δεσμεύει την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρώτα αποφάσισε, για τους δικούς της σκοπούς, να μειώσει τις «ανισότητες» στα επιδόματα και στη συνέχεια υπέγραψε τις σχετικές συμφωνίες, τις οποίες θα απέρριπτε σε κάθε άλλη περίπτωση. Η ΑΔΕΔΥ ζητάει τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου, αντί για ικανοποιητικές αυξήσεις με βάση το υφιστάμενο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η κυβέρνηση έθεσε πρώτη θέμα νέου μισθολογίου, καθώς αυτό δεν καθορίζει μόνο το ύψος των αποδοχών, αλλά και τον τρόπο καταβολής τους. Και η κυβέρνηση χρειάζεται ένα νέο μισθολόγιο επειδή με το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί, ετοιμάζεται να θέσει νέους κανόνες, ιδιαίτερα σκληρούς για τους δημόσιους υπάλληλους και αρνητικούς για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, μακριά από την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Ετσι, πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο «νέος» δημόσιος τομέας, που οραματίζεται η κυβέρνηση. Η σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας είναι μόνο ένα μέρος των αλλαγών που επιδιώκει. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Ετοιμάζεται να μετρήσει την απόδοσή τους με «στόχους». Το βαθμό, την εξέλιξη, τις αποδοχές, θα τις κρίνει με ποικιλόμορφα και αυθαίρετα κριτήρια, τα οποία θα οδηγήσουν σε μια ιδιόμορφη «ομηρία» τους δημόσιους υπάλληλους. Σήμερα δίνει αυξήσεις σε κάποια επιδόματα, και μάλιστα πολύ μικρότερες σε σχέση με τις εισοδηματικές απώλειες των εργαζομένων. Αύριο θα συλλέξει τους «καρπούς» των κόπων της και εκείνη η συλλογή θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Δεν είναι κρυφό, εξάλλου, τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τα επιδόματα. Συνένωσή τους σε ένα και στη συνέχεια αυξομείωσή του, ανάλογα και με την «απόδοση» των εργαζομένων στο δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα μπορεί να μειώσει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δε θα αυξήσει και το βασικό μισθό τους, ενώ θα μπορέσει να τους χειραγωγήσει ευκολότερα για να μην αντιστέκονται στις αντιδραστικές επιλογές της. Ολα αυτά δεν είναι μακριά, αντίθετα πολύ κοντά. Η επιτροπή που θα συντάξει το νέο μισθολόγιο συστήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΑΔΕΔΥ. Το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» έχει ψηφιστεί. Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης στέλνει ερμηνευτικές εγκυκλίους. Γι' αυτό και η αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να είναι άμεση.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ