Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σε κρίση ο «μονόδρομος»

Τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ; Τι είναι αυτό που χωρίζει τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος; Ακούγεται παράδοξο, αλλά εκείνο που τους χωρίζει είναι ακριβώς εκείνο που τους ενώνει: Η «κουτάλα»...

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

Πρώτον, η κυβερνητική «περιπέτεια» εμφανίζεται σαν επακόλουθο της κρίσης σχέσεων μεταξύ «κακού» και «καλού» ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι όμως η ουσία αυτής της εσωΠΑΣΟΚικής διένεξης; Οι πρώτοι θέλουν εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, του γνωστού «μονόδρομου» της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, με επικεφαλής τον Σημίτη, ένα επιτελείο αμιγώς της προσωπικής του επιλογής και περιτύλιγμα τον «εκσυγχρονισμό». Οι δεύτεροι θέλουν την εφαρμογή της ίδιας (!) νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά με άλλο... περιτύλιγμα και χωρίς Σημίτη. «Ναι», δηλαδή, στα μέτρα για το Ασφαλιστικό, αλλά με περισσότερο... διάλογο. «Ναι» στην ΟΝΕ και στα «προγράμματα σταθερότητας», αλλά με... «σοσιαλιστικότερο» επικοινωνιακό κερασάκι.

Επομένως, γιατί «τσακώνονται»; Είναι τόσο ισχυρές οι προσωπικές τους φιλοδοξίες ώστε να θέτουν σε δοκιμασία τις ίδιες τους τις καρέκλες; Για να υπάρξει σωστή απάντηση, η προσέγγιση πρέπει να γίνει με αντίστροφη φορά. Εξηγούμαστε:

Είναι οι καρέκλες τους που τρίζουν και αυτό είναι που προκαλεί τις μεταξύ τους «ρήξεις». Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την «κουτάλα», και οι μεν και οι δε, προτάσσουν τη δική τους διαχειριστική εκδοχή για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, αλλά μειώνοντας τις πιθανότητες απώλειας της κυβερνητικής εξουσίας. Οι μεν λένε ότι μόνο αν το ΠΑΣΟΚ μετατραπεί πλήρως σε ένα κόμμα αντίστοιχο με εκείνο του Μπλερ, «θατσερικό» λόγω και έργω δηλαδή, θα συνεχίσει να έχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Οι άλλοι θεωρούν ότι μόνο με ένα ΠΑΣΟΚ που θα μοιάζει «ζοσπενικό», δηλαδή κόμμα-φορέας της νεοσυντηρητικής πολιτικής, αλλά με «κεντροαριστερούτσικη» ρητορεία, θα καταφέρουν να παίξουν το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, διατηρώντας, παράλληλα, τους κυβερνητικούς θώκους.

Γιατί, όμως, το ενδεχόμενο της εκλογικής τους ήττας μοιάζει πολύ πιθανό; Μήπως επειδή - κατά τον Σημίτη - το κόμμα δε στηρίζει την κυβέρνηση; Μήπως γιατί - κατά τον Τσοχατζόπουλο και τους άλλους - η κυβέρνηση δεν πορεύεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Από αλλού προκύπτει η κυβερνητική-κομματική κρίση: Από την ίδια την ακολουθούμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Μετά από μια πορεία διαρκούς επιβολής μέτρων νεοσυντηρητικού «εκσυγχρονισμού», η συσσωρευμένη ποσότητα κοινωνικής δυσαρέσκειας πήρε, μετά την υπόθεση του Ασφαλιστικού, νέα χαρακτηριστικά. Μετατράπηκε σε κοινωνική οργή. Και τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο, καθώς το έντονο αυτό λαϊκό «ως εδώ» έβαλε σε δεύτερες σκέψεις την ολιγαρχία, που διερευνά τώρα αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει τη... «δουλιά».

Το βασικό, όμως, για την πλουτοκρατία είναι να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση της κυρίαρχης πολιτικής. Γι' αυτό η κρίση της πολιτικής του «μονόδρομου» επιδιώκεται να εμφανιστεί απλώς σαν κρίση μεταξύ «καλού» ή «κακού» ΠΑΣΟΚ ή το πολύ πολύ σαν κρίση που πλήττει τον ένα δικομματικό εταίρο, αλλά συμφέρει τον άλλον. Που σημαίνει ότι παραμένει αλώβητη η ακολουθούμενη πολιτική, αφού ακόμα κι αν δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η ΝΔ...

Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται η ουσία για τα λαϊκά συμφέροντα. Η δεδομένη κρίση δεν πρέπει να απορροφηθεί διά του εγκλωβισμού του λαού στα εσώψυχα του ΠΑΣΟΚ ή σε εναλλαγές των δικομματικών εταίρων. Πρέπει να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για την πρόκληση κρίσης συνολικά στο πολιτικό σύστημα της ολιγαρχίας. Πώς; Διά του απεγκλωβισμού του λαού και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ και από τις «κεντροαριστεροδέξιες» εφεδρείες τους.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ