Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα «φούμαρα» της... «ανανέωσης»

Η πρόθεση του Δ. Αβραμόπουλου να συστήσει κομματικό φορέα που - σύμφωνα με το διάγγελμά του - θα πλημμυρίσει τη χώρα με περισσότερο «φως»..., λειτούργησε σαν παρασύνθημα, ώστε ο δημόσιος λόγος να κατακλυστεί από σενάρια επί σεναρίων, με θέμα τη θρυλούμενη «ανανέωση» του πολιτικού σκηνικού. Προς το παρόν, βέβαια, αντί για «δέσμες φωτός», έχουμε την εκτόξευση δεσμίδων από «φούμαρα», τα οποία «πωλούνται» με ένα ύφος ακατάσχετου Ναπολεοντισμού. Οσο πομποδέστερο, δε, καθίσταται το βοναπαρτικό ύφος, όσο πιο βαρύγδουπο γίνεται το στιλ των «300 καρδιναλίων», τόσο περισσότερο προβάλλεται από τα ΜΜΕ ο κοινότοπος λόγος του φορέα του.

Το «φαινόμενο Αβραμόπουλος», παρ' όλα αυτά, μονοπωλεί τα φώτα της επικαιρότητας. Εκτός από το «τι ώρα πήγε ο δήμαρχος στη Λυρική Σκηνή»..., μάθαμε και το «πόσες γουλιές ήπιε από το καφεδάκι που του προσέφερε ο δημοσιογράφος στα διαλείμματα της τηλεοπτικής του συνέντευξης»! Και το ερώτημα που δικαιούται να θέσει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος είναι: «Γιατί;». Ο κ. Αβραμόπουλος το μόνο που επί της ουσίας εκδήλωσε είναι η «ανάληψη του χρέους» (!) να... «σώσει» τη χώρα. Αλλά - όπως ομολογούν εκείνοι που τον διαφημίζουν - ούτε πρόγραμμα κατέθεσε, ούτε θέσεις ανέπτυξε, ούτε κάποιο πρόσωπο ευρύτερου βεληνεκούς (με εξαίρεση ίσως τον κ.Ζάχο Χατζηφωτίου...) εκδήλωσε την πρόθεση να συμπορευτεί μαζί του, ώστε να δικαιολογείται ο «ντόρος».

Ομως, μπορεί όλη αυτή η «φασαρία» να μη δικαιολογείται (εφόσον μιλάμε με έννοιες που εξηγούν την πολιτική με όρους κοινωνίας και όχι «φραμπαλά»), ωστόσο έχει την εξήγησή της. Η περίοδος που διανύουμε έχει χαρακτηριστικά που θορυβούν την πλουτοκρατία: Κοινωνική απογοήτευση, λαϊκή αγανάκτηση, σημάδια ανάκαμψης του λαϊκού κινήματος, πλήθος αντικειμενικών αιτιών (από τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, μέχρι τον προϋπολογισμό σε «ευρώ» και την «ευρωπρωτοπορία» της Νίκαιας) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ριζοσπαστικοποίηση. Και όλα αυτά - σημειωτέον - μόλις 8 μήνες μετά τις εκλογές.

Επομένως, χρειάζεται να ληφθούν «μέτρα», ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να μη βρεθεί προ απροόπτου. Χρειάζεται το αστικό πολιτικό σύστημα να «κλωνοποιηθεί», ώστε να μπορεί να εμφανίσει τους «κλώνους» του σαν - δήθεν - «νέα» υλικά, έτοιμα να ανασυνθέσουν το πολιτικό τοπίο.

Στο πλαίσιο αυτό η ολιγαρχία προκαλεί, εξυφαίνει, «γεννά» πολιτικά παιχνίδια. Εν προκειμένω βρισκόμαστε ενώπιον του παιχνιδιού της δημιουργίας ενός «νέου» κόμματος. Δεν είναι το μοναδικό παιχνίδι της περιόδου. Εκτός από κινήσεις προερχόμενες από τα «δεξιά», όπως η περίπτωση Αβραμόπουλου, έχουμε και κινήσεις από τα «αριστερά» (Δαμανάκη, Μπίστης), ή «κόλπα» τύπου Πάγκαλου, που τώρα (μετά την απόλυσή του από την κυβέρνηση) θυμήθηκε ότι δεν του άρεσε η λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου... Η καθεστηκυία τάξη, έχει κάθε λόγο να συντηρεί και να πριμοδοτεί αυτά τα παιχνίδια, τα οποία άλλωστε η ίδια τροφοδοτεί.

Η αιτία είναι ότι θέλει να παγιδεύσει τα λαϊκά στρώματα. Να εμποδίσει τη χειραφέτηση της κοινωνίας από την πολιτική του «μονόδρομου». Για να εμποδίσει το Λαϊκό Μέτωπο, αναζητά τις «άφθαρτες» παρουσίες που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην κοινωνική οργή που, απ' ό,τι φαίνεται, αδυνατεί να τη «νουθετήσει» ο δικομματισμός. Συνεπώς, η «παράσταση» που σήμερα παίζεται με πρωταγωνιστή τον κ.Αβραμόπουλο, αφ' ενός θα συνεχιστεί, αφ' ετέρου οι «θιασάρχες» δεν αποκλείεται να ανεβάσουν κι άλλα «αστέρια» στην πασαρέλα. Το «έργο» της εξαπάτησης εισέρχεται στην επόμενη πράξη. Οσο λιγότεροι αποδειχτούν οι θεατές, όσοι λιγότεροι πληρώσουν το τσουχτερό αντίτιμο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος για τους εργαζόμενους.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ