Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σύγχρονοι σκλάβοι

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τους μετανάστες, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι απηχεί πλήρως τις σύγχρονες αντιλήψεις που «... απαιτούν την αντιμετώπιση των μεταναστών με βάση τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αρχές που διέπουν ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος δικαίου». Ομως η ελληνική κυβέρνηση νιώθοντας την ανάγκη να πρωτοτυπήσει, υπερέβη το αυτονόητο και έδωσε μέσω του νομοσχεδίου ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο στην έννοια του θεμελιώδους δικαιώματος. Διαβάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου διαπιστώνουμε τα εξής: Θεμελιώδες δικαίωμα σημαίνει να είσαι υπάκουος στο αφεντικό σου και να δουλεύεις σαν σκυλί μακριά από την οικογένειά σου, χωρίς να προβάλλεις κανένα αίτημα ικανοποίησης των αναγκών σου.

Θεμελιώδες δικαίωμα σημαίνει να μην αναλαμβάνεις καμία συνδικαλιστική ή πολιτική δράση στον τόπο που προηγουμένως κατοικούσες γιατί ο πρόξενος μπορεί να σου αρνηθεί χωρίς καμία αιτιολογία τη χορήγηση θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα. Ή η Επιτροπή Μετανάστευσης, που γνωμοδοτεί για την άδεια παραμονής σου, μπορεί να θεωρήσει ότι η προσωπικότητά σου είναι πολιτικά επικίνδυνη για την κυβέρνηση. Θεμελιώδες δικαίωμα σημαίνει να συμπεριφέρεσαι ως δούλος και να μην προβάλλεις καμία απαίτηση για τα εργασιακά σου δικαιώματα γιατί το αφεντικό σου μπορεί να μην σου ανανεώσει τη σύμβαση εργασίας με αποτέλεσμα να χάσεις την άδεια εργασίας και κατ' επέκταση να απελαθείς. Θεμελιώδες δικαίωμα σημαίνει να δουλεύεις δύο χρόνια για να αποκτήσεις το δικαίωμα να φέρεις την οικογένειά σου στην Ελλάδα ενώ οι αλλοδαποί που είναι διοικητικά στελέχη εταιριών, να μπορούν να τη φέρουν από την πρώτη μέρα διαμονής τους. Θεμελιώδες δικαίωμα σημαίνει ότι η γυναίκα σου ή ο άντρας σου, να απαγορεύεται να εργαστούν για τρία χρόνια από τη μέρα που θα τους επιτραπεί να έρθουν να μείνουν μαζί σου. Θεμελιώδες δικαίωμα σημαίνει να πληροφορείς τις αρμόδιες αρχές για κάθε μεταβολή που συμβαίνει στη ζωή σου. Θεμελιώδες δικαίωμα σημαίνει οι Ελληνες πολίτες που προσφέρουν στέγη με οποιοδήποτε τρόπο στους αλλοδαπούς, να ενημερώνουν εγκαίρως τις αρχές, κοινώς να γίνονται χαφιέδες.

Επειδή, λοιπόν, οι αλλοδαποί θα πρέπει να «αισθάνονται ευγνώμονες», ύστερα από το νομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν έχουν άλλο δρόμο από το να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους για να τα απολαμβάνουν αλλά αυτό προϋποθέτει και υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις που αντικειμενικά ορίζονται από τις ανάγκες τους. Για αυτό: Είναι υποχρεωμένοι μαζί με τους Ελληνες εργάτες να μάθουν και να εξηγήσουν στους άλλους ότι η εικόνα των εγκληματιών μεταναστών, που διαμορφώνουν επιμελώς τα ΜΜΕ, έχει ως στόχο να παρουσιάσει το μετανάστη ως εχθρό της ελληνικής κοινωνίας. Είναι υποχρεωμένοι να αγωνιστούν, μαζί με τους Ελληνες εργάτες, για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Είναι υποχρεωμένοι να αγωνιστούν, μαζί με τους Ελληνες εργάτες, για ίση αμοιβή και δικαιώματα. Είναι ακόμα υποχρεωμένοι μαζί με τους Ελληνες εργάτες, να δώσουν τον αγώνα μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο πάλης.

Ομως για να τα κάνουν όλα αυτά, είναι πρώτα και κύρια υποχρεωμένοι τόσο αυτοί όσο και οι Ελληνες εργάτες να καταργήσουν κάθε ψεύτικη διαχωριστική γραμμή που τους εμποδίζει να ενώσουν τις φωνές τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν από τη μια μεριά οι αλλοδαποί εργάτες και από την άλλη οι Ελληνες εργάτες. Στην ουσία υπάρχουν μόνο οι ΕΡΓΑΤΕΣ.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ