Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Αφρική

Η περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, σε τρεις χώρες της Αφρικής (Σενεγάλη, Νότια Αφρική, Τανζανία) έρχεται να αναδείξει για άλλη μια φορά το ζωηρό ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τη «μαύρη ήπειρο», που θεωρείται για τους μονοπωλιακούς ομίλους το νέο «Ελντοράντο» των επόμενων δεκαετιών. Πρόκειται για μια περιοχή με τεράστιο φυσικό και ενεργειακό πλούτο, μεταλλεύματα, πολύτιμους λίθους, αλλά και μια πολυπληθή αγορά εμπορευμάτων. Η Αφρική με το δυναμικό που διαθέτει, ιδιαίτερα στις συνθήκες της συγχρονισμένης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική προσωρινή ή και πιο μακροπρόθεσμη ανάσα για το κεφάλαιο.

Στην Αφρική συγκρούονται μονοπωλιακοί όμιλοι σε διάφορους τομείς της οικονομίας, από ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία κ.ά. Οι κεφαλαιοκράτες και οι ντόπιες αστικές τάξεις όλων των αφρικανικών χωρών που τα συμφέροντά τους συμβαδίζουν, από κοινού εκμεταλλεύονται τους εργάτες της κάθε χώρας αλλά και τους οικονομικούς μετανάστες. Οταν δε ο έντονος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός οδηγεί σε καταστάσεις που δεν μπορούν να επιλυθούν με άλλο τρόπο εξελίσσεται σε πόλεμο, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στη Λιβύη, η γαλλική επέμβαση στο Μάλι, η όλο και μεγαλύτερη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων και η αύξηση των βάσεων, ειδικά αμερικανικών και γαλλικών, είναι οι απτές αποδείξεις.

Και ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα, οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών, ανάμεσά τους και ο Ομπάμα, όπως κάνει η ...σουπιά, ρίχνουν μελάνι ...για να θολώσουν τα νερά. Για παράδειγμα, ο Ομπάμα στην περιοδεία ισχυρίστηκε: «Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες να ενισχύσουν τη δημοκρατία, την καλή διακυβέρνηση, την έννομη τάξη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ανήγγειλε δε και ένα νέο «εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, διετούς διάρκειας, για μετεκπαίδευση δικαστών και αξιωματούχων». Για τη «δημοκρατία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» οι ιμπεριαλιστές αιματοκύλισαν το λαό της Λιβύης, του Μάλι, άλλους λαούς στη Μέση Ανατολή, τώρα συνεχίζουν με τη Συρία.

Ο ανταγωνισμός, όμως, που δεν μπορεί να κρυφτεί έκανε τον Ομπάμα επίσης να σημειώσει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από την ανάπτυξη του εμπορίου και την αύξηση των επενδύσεων στην Αφρική από την Κίνα, την Ινδία, καθώς και άλλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις». Και συμπλήρωσε: «Θέλω να παίξουν όλοι στην Αφρική. Οσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο». Ο δήθεν αλτρουισμός του Αμερικανού Προέδρου (μέρος αυτής της τακτικής ήταν και το σόου για τον ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα) και η εικόνα που θέλει να περάσει, περί ενός κόσμου δήθεν «ευγενικής άμιλλας», δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η φαγωμάρα γίνεται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αυτό βιώνουν στο πετσί τους πρώτα και κύρια οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, που καταδικάζονται στην εκμετάλλευση, στην πείνα, στη δυστυχία για να θησαυρίζουν οι καπιταλιστές.

Και στην περίπτωση της Αφρικής επιβεβαιώνεται αυτό που μόνο το ΚΚΕ, στη χώρα μας, λέει ξεκάθαρα: Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν παίρνει μερεμέτια αλλά μόνο ανατρέπεται. Μονόδρομος για τους εργάτες και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι η οργάνωση και ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας και της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης, για τη λαϊκή εξουσία, η οποία μόνο μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ