Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Για τη διαφθορά

Το θέμα της διαφθοράς επανήλθε στην επικαιρότητα με την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης και την πρωτόδικη καταδίκη του πρώην δημάρχου. Πρόκειται για καραμπινάτη επιβεβαίωση ότι ο καπιταλισμός και οι θεσμοί του, από πάνω μέχρι κάτω, έχουν σαπίσει ολότελα και δεν μπορεί παρά να πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Το γεγονός ότι μετά τον «Καλλικράτη» αυξήθηκαν οι δικαιοδοσίες για δήμους και περιφέρειες συντέλεσε στην όξυνση των επιχειρηματικών ανταγωνισμών σε τοπικό επίπεδο και ενέτεινε τα κρούσματα διαπλοκής και διαφθοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ένας πρώην περιφερειάρχης και ένας πρώην δήμαρχος έχουν καταδικαστεί για περιπτώσεις υπεξαίρεσης και διαφθοράς, με την εμπλοκή και επιχειρήσεων στη μία από τις δύο περιπτώσεις.

Αυτή είναι η ουσία του πράγματος, που επανέρχεται όποτε μια καραμπινάτη υπόθεση αφήνεται να διαρρεύσει ή όταν οι επιχειρηματικές κόντρες τη βγάζουν στην επιφάνεια. Παρόμοια είναι η περίπτωση και της λίστας Λαγκάρντ, η οποία συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα, λόγω της Εξεταστικής στη Βουλή. Αυτό όμως που κρατήθηκε σε δεύτερη μοίρα ήταν η αξιοποίηση της υπόθεσης, προκειμένου να ανοίξει στα γεμάτα η συζήτηση για την επιστροφή κεφαλαίων στην Ελλάδα, με οποιουσδήποτε όρους και με σκοπό να επενδυθούν. «Θάφτηκε», δηλαδή, ότι τα λεφτά που έχουν στις καταθέσεις τους οι «τρόφιμοι» της λίστας Λαγκάρντ, τα έχουν αποσπάσει από την εκμετάλλευση του λαού, τα έχουν φυγαδεύσει και τώρα μεθοδεύεται η επιστροφή τους στην Ελλάδα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν νέο κύκλο κερδοφορίας.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον κουρνιαχτό που σήκωσαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την καταδίκη του πρώην δήμαρχου Θεσσαλονίκης; Καμιά απολύτως. Από την πρώτη ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε στο γεγονός ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος ήταν «του περιβάλλοντος Σαμαρά», το οποίο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι βουτηγμένο στη διαφθορά. Δηλαδή, όπως και στην περίπτωση των επιχειρηματικών ομίλων, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τη διαφθορά την ενθαρρύνει και την καλύπτει μια κλίκα «κακών» επιχειρηματιών, που διαπλέκονται με μια άλλη κλίκα «κακών» πολιτικών. Αρα, με μια άλλη κυβέρνηση, που θα βάλει τάξη στους επιχειρηματίες και θα κάνει μπίζνες μόνο με τους «καλούς», η διαφθορά και η διαπλοκή θα εξαλειφθούν και το σύστημα ...θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς.

Την κόντρα σ' αυτό το επίπεδο την επιδιώκει και τη συντηρεί σύσσωμη η κυβέρνηση, με επιχειρηματολογία ανάλογη του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει κάθε συμφέρον, άλλωστε, από την τεχνητή πόλωση ανάμεσα στην ίδια και στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εγκλωβίζεται ο λαός στο δίπολο. Αλλά τη συμφέρει και η συσκότιση της πραγματικότητας, που λέει ότι ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης και προθέσεις, η διαφθορά και η διαπλοκή των επιχειρήσεων με το πολιτικό τους προσωπικό θα ζει και θα βασιλεύει, πολύ περισσότερο σε συνθήκες όξυνσης του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Με μερεμέτια στους θεσμούς του αστικού συστήματος και με την καταδίκη δυο - τριών «κραγμένων» περιπτώσεων, το μόνο που υπηρετείται είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού. Το αστικό σύστημα δεν το 'χει σε τίποτα να κάψει και μερικά από τα στελέχη που αποθέωνε σε παλιότερες εποχές, όταν πρόκειται να ξεγελάσει το λαό και να προλάβει τη ριζοσπαστικοποίηση της δυσαρέσκειας που μεγαλώνει. Τέλος στη σαπίλα θα βάλει ο λαός, ανατρέποντας το σύστημα που την αναπαράγει.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ